ßßß Cookit - przepis na Piegusek z delicjami

Piegusek z delicjami

nazwa

Wykonanie

Boże Narodzenie to czas, kiedy chcemy oczarować bliskich kulinarnymi pysznościami, możemy delektować się słodkościami, celebrujemy te magiczne chwile w gronie rodziny, czas jakby się zatrzymuje na chwilę, nikt nigdzie się nie spieszy. Uwielbiam tę magię, blask choinki, kolędy w tle.
Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
5 jajek
50 g suchego maku
1 czubata szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM BUDYNIOWY:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
25 dag margaryny PALMY BIELMAR
32 g cukru waniliowego
aromat migdałowy
DODATKOWO:
Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 paczka delicji o dowolnym smaku
2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Sposób przygotowania
Ciasto:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę
Krem:
Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń.
Wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze w przepisie na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia.
Przełożenie:
Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, oraz połową kremu układamy delicje czekoladą do góry smarujemy przykrywamy ciastem smarujemy kremem i wylewamy tężejącą galaretkę.
Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Życzę smacznego ;-)
Ps.Mój przepis bierze udział w akcji na Durszlaku-Ciasta czy ciasteczka, trzymajcie kciuki...:)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/12/piegusek-z-delicjami.html