ßßß Cookit - przepis na Biscotti/ Cantucci

Biscotti/ Cantucci

nazwa

Wykonanie

Włoskie ciasteczka idealne do moczenia w kawie lub winie. Są suche z racji tego, że wypiekane są dwukrotnie. Idealnie więc nadają się do przechowywania. Ich kolejnym atutem jest niezliczona ilość kombinacji smakowych, które możemy z nimi stworzyć. Dziś jedna z nich. Z czekoladą, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi i laskowymi.
Składniki:
2 jajka
180 g cukru
220 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
kilka kropel olejku migdałowego
1 szklanka posiekanych dodatków (u mnie: czekolada, migdały, orzechy laskowe i włoskie, rodzynki)
1. Siekamy nasze dodatki na drobne kawałki.
2. Jajka ucieramy z cukrem.
3. Dodajemy przesianą mąkę. Ucieramy na gładką masę.
4. Dodajemy nasze dodatki.
5. Formujemy dwa podłużne chlebki i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175 stopni.
6. Po ostudzeniu kroimy na kawałki.
7. Układamy na blaszce i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni.
8. Gotowe! ;)
Smacznego! ;)
Źródło:http://gotuj-z-marta.blogspot.com/2013/07/biscotti-cantucci.html