Dziś przywołuję wspomnienie lata......Taki miętowo-truskawkowy sernik będzie elegancką oprawą każdej uroczystości,gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na ustach kroiłabym go na talerzyki. Jest smaczny orzeźwiający pachnie latem ...Cudo!Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia smaków, pomysł zakiełkował w mojej głowie przypadkiem, zrobiłam i.....trzeba spróbować...:)Poza sezonem można użyć innych owoców choć najlepiej smakuje z truskawką.SkładnikiZIELONA ŁĄKA:2 jajka4 łyżki cukru3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej50 g stopionej margaryny1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 pęczka świeżej miętykilka kropel zielonego barwnika do ciastKREM:1/2 litra śmietany kremówki500 g sera ricotty5 łyżeczek żelatyny spożywczej100 g cukru pudru1/2 kg truskaweksok z 1 cytryny150 ml likieru miętowegoDEKORACJA:3 łyżki mielonych pistacjitruskawkiświeże listki miętySposób przygotowaniaZIELONA ŁĄKA :jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c.Po upieczeniu wystudzić.MASA:Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki.Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serekricottę wymieszać z żelatyną.Masę podzielić na pół.Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki.Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać.Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami.Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu schłodzenia.Życzę smacznego ;-)PS. Wpisem częstuję przede wszystkim autorkę książki http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazkiWas również zachęcam do wzięcia udziału w konkursie, naprawdę warto!