Wykonanie
Dziś w
poście na słodko...Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki, za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się
smakami winnych jabłek i soczystych
pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej!



SkładnikiBlaszka o wym 24/28 cmCiasto:1 czubata szklanka
mąki pszennej10 dag
masła lub
margaryny1
jajko1 łyżka
śmietany 18%3 łyżki
cukru do wypieków1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ciemnego
kakao1 płaska łyżeczka
przyprawy do piernikaMasa:1 kg
twarogu6 jaj1 szklanka
cukruolejek pomarańczowy do ciasta1
budyń śmietankowy150 ml
mleka 3,2%3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
kaszy mannyJabłka karmelizowane:3 duże
jabłka winne1/2 szklanki
syropu pomarańczowego30 g
płatków migdałowychSposób przygotowaniaCiasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzonym
ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę.

Masa: Zmielony
twaróg miksujemy z
jajkami oraz
cukrem dodajemy
budyń rozpuszczony w
mleku,
śmietanę,
kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły.Na ciasto wylać masę
serową, wygładzić łyżką.Karmelizowane
jabłka:
Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować
syrop pomarańczowy wrzucić
jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając.

Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać
płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 55 minut. Studzić ciasto przy otwartych drzwiczkach.