Wykonanie
SkładnikiCiasto na blaszkę o wym:24/28 cm15 dag
mąki pszennej10 dag
masła1
jajko5 łyżek
cukru1 łyżka
śmietany 18%½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao50 dag
śliwek węgierekMasa serowa:1 kg
twarogu1 szklanka
cukru1 duży
budyń na 750 ml
mleka6 jaj1
cukier waniliowy10 dag
masła200 ml
mlekaaromat cytrynowyDekoracja:
ŚliwkiCukier puderSposób przygotowaniaCiasto:
Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z
cukrem proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym, Połączyć ze
śmietaną ,wbić
jajko, dodać
masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić
ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć
kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut.Masa:
Twaróg zmielić, zmiksować z
żółtkami ,
aromatem cytrynowym,
masłem i
cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać
budyń rozpuszczony w
mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z
białek,delikatnie wymieszać.Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół
śliwki skórką do dołu-bez pestek,zalać masą
serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto przed podaniem udekorować plasterkami
śliwek oprószyć
cukrem pudrem.