Wykonanie
Muszle nadziane
mięsem mielonym z
łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym
pieprzem syczuańskim i
przyprawą z aromatycznych
pomidorów z
czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU, które miałam przyjemność testować, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!

Składniki26 sztuk conchiglioni1 duży
por1/2
cukinii1
czerwona papryka3 łyżki
oliwy1/2 kg
łopatki wieprzowej200 ml rosołu lub
bulionu warzywnego80 g
żółtego sera-goudy
Przyprawy:
pieprz syczuański
pomidory z
czarnuszką i
czosnkiem niedźwiedzim
sól morska do smaku
Sos Beszamelowy:2 łyżki
masła1,5 łyżki
mąki pszennej500 ml
mleka 3,2szczypta
białego pieprzuszczypta
gałki muszkatołowejsól do smakuSposób przygotowania
Mięso z
łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do
mięsa.Warzywa myjemy,
paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z
cukinią i
porem. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy
oliwę przesmażamy
por,po chwili wrzucamy
mięso,smażymy,podlewamy
bulionem i dusimy około 10 minut,po tym czasie dodać
paprykę i
cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu.
Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z
przyprawą z
pomidorów i doprawić
przyprawami mięso do smaku,posolić.Wymieszać, zestawić z ognia.

Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.
Sos beszamelowy: W garnku roztopić
masło dodać
mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać
mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z
mięsem,posypać startym drobniutko
serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.Podawać gorące.
Przyprawy firmy Skworcu.com.pl są bardzo aromatyczne,produkty były odpowiednio zabezpieczone w transporcie tak aby nie przeszły sobą.Duży plus za przezroczyste woreczki,dzięki
czemu wyraźnie widać strukturę.Polecam bardzo gorąco!