Wykonanie
Tą pizzę robię często dla rodzinki. Lubia ją za to, że ciasto jest dość cienkie. Ciasto i
sos jest zawsze z tych samych składników, a dodatki różne.Nie zdążyłam zrobić zdjęć na talerzu, bo tak szybko znikała. Ta wersja jest bez
mięsa.

Składniki na ciasto (1 duża forma-półka z piekarnika):- 3/4 szklanki letniej
wody- 1 łyżka
cukru- 1/4 kostki
drożdży- 2 szczypty
soli- 1 łyżka
oleju- 2 szklanki
maki pszennej-
oreganoSkładniki na sos (nie odmierzam dokładnie ilości):-
przecier pomidorowy- 2 ząbki
czosnku przeciśnięte-
keczup-
oreganoMieszamy wszystkie składnikiDodatki:-
pieczarki wcześniej podduszone- tarty
ser żółty-
kukurydza-
papryka-
pomidory- i cokolwiek tylko lubicieCiasto:Odlewamy połowę
wody do miski w której będziemy ugniatać ciasto. Dodać
cukier,
drożdże i
oregano. Dokładnie wymieszać. Dodajemy
mąkę,
olej i
sól. Mieszamy, a następnie ugniatamy ciasto. Jeśli jest za gęste dodajemy jeszcze pozostałej
wody. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie należy rozwałkować je na wcześniej wysmarowanej
olejem formie. Smarujemy je sosem, posypujemy połowa porcji startego
żółtego sera. Na
ser nakładamy resztę składników, a na koniec znów
ser.Pieczemy ok.12 minut w 200 stopniach.


Przed pieczeniem: