ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I SEREM

DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I SEREM

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste do zrobienia, świetnie się z nim pracowało, a samej roboty wbrew pozorom jest naprawdę niewiele. Wszystkie składniki wyrobiłam hakiem miksera na gładkie i elastyczne ciasto, a w czasie gdy ono rosło, wypestkowałam śliwki i wymieszałam twarożek ze śmietanką i cukrem. Samo rozwałkowywanie ciasta, a następnie jego zwijanie to świetna zabawa, chwilę później ciasto siedzi już w piecu :)
Drożdżówka wychodzi mięciutka i puszysta, lekko słodka - dla mnie idealnie, a waniliowy serek i śliwki to "wisienka" na torcie".
Dzieci oprócz tego, ze dopadły się do ciasta jak szalone i musiałam wkroczyć między nie :D, dostały oczywiście po dużym kawałku do szkoły na drugie śniadanie, ja zaś delektowałam się ciastem przy kawce :) Ciasto wchodzi na stałe do mojego repertuaru "super wypieków" :) Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
375 g mąki pszennej
7 g drożdży instant (1 opakowanie)
1 jajko + 1 żółtko
50 g cukru
100 g miękkiego masła
150 ml ciepłego mleka
szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
1/2 kg śliwek (użyłam niecałe 400 g)
150 twarogu
2 łyżki śmietanki (użyłam gęstej 365 %)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej (użyłam 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
WYKONANIE:
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, jajko i żółtko, sól, miękkie masło pokrojone na kawałki oraz dolej ciepłe (nie gorące) mleko. Wymieszaj składniki łyżką do połączenia, a następnie wyrabiaj ręką (ja od razu wyrabiałam hakiem miksera). Przykryj miskę czysta ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę .
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Twaróg wymieszaj na gładką pastę wraz z cukrem, śmietaną i wanilią.
Śliwki wypestkuj i przekrój na pół.
Wyrośnięte ciasto wyrób ręcznie przez kilka minut, a następnie rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm . Pokrój ciasto na pasy 40 x 10 cm i wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałóż pastę twarogową, następnie zroluj go, aby powstał wałek ciasta (patrz zdjęcie instruktażowe).
Wałki ułóż w okrągłej formie do pieczenia (wyłożonej papierem), formując "ślimaka" (patrz zdjęcie instruktażowe). Pomiędzy kawałki ciasta powkładaj przekrojone śliwki. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 45 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Ostudzone posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/10/drozdzowka-ze-sliwkami-i-serem.html