ßßß
Składniki:(na 12 porcji)470 g mąki pszennej + do podsypywania7 g drożdży instant250 ml mleka80 g cukru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego70 g roztopionego masłaszczypta solimasa serowa:250 g twarogu półtłustego1 stołowa łyżka śmietany2 stołowe łyżki cukrukruszonka:60 g mąki30 g masła w temperaturze pokojowej30 g cukrudodatkowo:200 g czerwonych porzeczeklukierPrzygotowanie:Mleko podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W miseczce krótko ucieramy roztopione masło wraz z żółtkiem i ekstraktem waniliowym.Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cukier, sól oraz drożdże. Dolewamy mleko oraz masę z masła i żółtka. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość, a następnie wyrabiamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się lepić do rąk (ciasto drożdżowe lubi długie zagniatanie!).Z gotowego ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu odpocząć przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową (wszystkie jej składniki umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem, aż dokładnie się połączą).Następnie ciasto dzielimy na 12 porcji (po około 60 g każda). Z każdej porcji formujemy kulkę, następnie wałkujemy ją na grubość ok. 0,7 cm, a po środku robimy wgłębienie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam po 6 sztuk). Odstawiamy na kilka minut aż bułeczki się napuszą. Potem wypełniamy je masą serową i porzeczkami. Na koniec posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 15 minut, aż drożdżówki ładnie się przyrumienią. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Przed podaniem, ostudzone drożdżówki lukrujemy.Kruszonka:Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami do konsystencji mokrego piasku.Smacznego!