Wykonanie
Do tej
pory sama nie robiłam jeszcze drożdżówek. Wiele
razy przygotowywałam już wszelkiej
maści ciasta drożdżowe, ale słodkie bułeczki zawitały w mojej kuchni po raz pierwszy. Pomysł połączenia masy serowej z kwaśnymi
porzeczkami okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego odrobina lukru oraz kruszonka i teraz nie wiem, czy kiedykolwiek sięgnę po gotową bułę ze sklepu. Pomimo panujących upałów, polecam przygotowanie tych pyszności...
ciasto drożdżowe wyrasta przy tej pogodzie "jak burza". Mnie po 30 minutach prawie uciekło z miski :).
Składniki:(na 12 porcji)470 g
mąki pszennej + do podsypywania7 g
drożdży instant250 ml
mleka80 g
cukru1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego70 g roztopionego
masłaszczypta
solimasa serowa:250 g
twarogu półtłustego1 stołowa łyżka
śmietany2 stołowe łyżki
cukrukruszonka:60 g
mąki30 g
masła w temperaturze pokojowej30 g
cukrudodatkowo:200 g czerwonych
porzeczeklukierPrzygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W miseczce krótko ucieramy roztopione
masło wraz z
żółtkiem i ekstraktem
waniliowym.Do dużej miski przesiewamy
mąkę pszenną. Dodajemy do niej
cukier,
sól oraz
drożdże. Dolewamy
mleko oraz masę z
masła i
żółtka. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość, a następnie wyrabiamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się lepić do rąk (
ciasto drożdżowe lubi długie zagniatanie!).Z gotowego ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu odpocząć przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy masę
serową (wszystkie jej składniki umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem, aż dokładnie się połączą).Następnie ciasto dzielimy na 12 porcji (po około 60 g każda). Z każdej porcji formujemy kulkę, następnie wałkujemy ją na grubość ok. 0,7 cm, a po środku robimy wgłębienie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam po 6 sztuk). Odstawiamy na kilka minut aż bułeczki się napuszą.
Potem wypełniamy je masą
serową i
porzeczkami. Na koniec posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 15 minut, aż drożdżówki ładnie się przyrumienią. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Przed podaniem, ostudzone drożdżówki lukrujemy.Kruszonka:Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić
między palcami do konsystencji mokrego piasku.Smacznego!