Wykonanie
Połączenie bardzo udane, zachęcam do wypróbowania i tyle :)
ciasto:350 gramów
mąki pszennej30 gramów
drożdży30 gramów
masła0,5 szklanki
cukru1 płaska łyżka
cukru z
wanilią1
jajo0,5 szklanki
mleka ( w temp. ciała)masa serowa:750 gramów
twarogu półtłustego ( absolutnie nie z wiaderka, użyłam
twarogu z Biedronki)2
jaja3/4 szklanki
cukru2 łyżki ( z małą górką)
cukru z
wanilią40 gramów stopionego, schłodzonego
masła3 łyżki ( z małą górką) budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukruszczypta
soli do
białekkruszonka:0,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki miękkiego
masła4 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru z
waniliądodatkowo:około 600 gramów
śliwek2 łyżki
cukru (jeśli są mocno kwaśne)W ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Śliwki drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami
cukru jeśli są kwaśne.
Mąkę przesiewamy z
cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, tłuszcz,
jajo, zagniatamy jednolite ciasto ( może być lekko klejące). Blachę o wymiarach około 24x24 cm lub 25x30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 - 40 minutowego wyrośnięcia.
Twaróg przekładamy do miski, jeśli jest miękki w konsystencji, nie musimy go mielić, jeśli twardawy, mielimy go jeden raz, ale na najdrobniejszych oczkach (
ser, który użyłam nie wymagał mielenia).
Ser wiaderkowy w tym przypadku odpada, gdyż ma zbyt lekką konsystencję,
śliwki opadły by na dno masy serowej, co wyglądałoby nieestetycznie).Do
twarogu dodajemy
cukier i
żółtka, ucieramy dokładnie (robiłam to blenderem), następnie wlewamy tłuszcz i dodajemy
budyń (proszek), ucieramy ponownie ( po takim miksowaniu blenderem,
twaróg powinien
mieć już idealnie gładkąkonsystencję).
Z
białek i szczypty
soli ubijamy pianę, przekładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników.
Masę
serową wykładamy na podrośnięty
drożdżowy spód i wyrównujemy powierzchnię.
Potem wykładamy odsączone z soku
śliwki. Nie wciskamy ich w
twaróg.
Składniki kruszonki zagniatamy ze sobą i posypujemy nią
owoce.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 50 - 55 minut, do bardzo delikatnego zezłocenia
twarogu ( ma być bladawy).Ciasto nie wymaga stopniowego schładzania, spokojnie od razu możemy wyłożyć blaszkę na blat kuchenny.Kroimy po ostudzeniu.Uwaga: Masa serowa po wystygnięciu troszkę opadnie, ale to tak ma być, nie będzie zbita.