ßßß
ciasto:350 gramów mąki pszennej30 gramów drożdży30 gramów masła0,5 szklanki cukru1 płaska łyżka cukru z wanilią1 jajo0,5 szklanki mleka ( w temp. ciała)masa serowa:750 gramów twarogu półtłustego ( absolutnie nie z wiaderka, użyłam twarogu z Biedronki)2 jaja3/4 szklanki cukru2 łyżki ( z małą górką) cukru z wanilią40 gramów stopionego, schłodzonego masła3 łyżki ( z małą górką) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukruszczypta soli do białekkruszonka:0,5 szklanki mąki pszennej2 łyżki miękkiego masła4 łyżki cukru1 łyżeczka cukru z waniliądodatkowo:około 600 gramów śliwek2 łyżki cukru (jeśli są mocno kwaśne)W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.Śliwki drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru jeśli są kwaśne.Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, tłuszcz, jajo, zagniatamy jednolite ciasto ( może być lekko klejące). Blachę o wymiarach około 24x24 cm lub 25x30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 - 40 minutowego wyrośnięcia.Twaróg przekładamy do miski, jeśli jest miękki w konsystencji, nie musimy go mielić, jeśli twardawy, mielimy go jeden raz, ale na najdrobniejszych oczkach ( ser, który użyłam nie wymagał mielenia).Ser wiaderkowy w tym przypadku odpada, gdyż ma zbyt lekką konsystencję, śliwki opadły by na dno masy serowej, co wyglądałoby nieestetycznie).Do twarogu dodajemy cukier i żółtka, ucieramy dokładnie (robiłam to blenderem), następnie wlewamy tłuszcz i dodajemy budyń (proszek), ucieramy ponownie ( po takim miksowaniu blenderem, twaróg powinien mieć już idealnie gładkąkonsystencję).
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, przekładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników.
Masę serową wykładamy na podrośnięty drożdżowy spód i wyrównujemy powierzchnię.
Potem wykładamy odsączone z soku śliwki. Nie wciskamy ich w twaróg.
Składniki kruszonki zagniatamy ze sobą i posypujemy nią owoce.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 50 - 55 minut, do bardzo delikatnego zezłocenia twarogu ( ma być bladawy).Ciasto nie wymaga stopniowego schładzania, spokojnie od razu możemy wyłożyć blaszkę na blat kuchenny.Kroimy po ostudzeniu.Uwaga: Masa serowa po wystygnięciu troszkę opadnie, ale to tak ma być, nie będzie zbita.

