Wykonanie
Składniki:-1/2 kg
mąki pszennej- 20g świeżych
drożdży- 2/3 szklanki ciepłego
mleka- 100g
masła- 2
jajka- 4 łyżki
cukru- szczypta
soli- 3/4 puszki
maku-
białko do smarowania-
śliwki*na kruszonkę- 80g
mąki pszennej- 35g
masła- 35g
cukruSposób przygotowania:1.
Drożdże ucieramy z
cukrem, gdy się rozpuszczą mieszamy z 2 łyżkami
mąki, dolewamy
mleko i odstawiamy na ok. 20min. do wyrośnięcia.2.
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy
mąkę z
solą, następnie dodajemy
jajka,wyrośnięte
drożdże,
masło, dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto obsypujemy
mąką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy masą
makową i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku.4. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką. Rolady zwijamy dość ciasno w koło i układamy w tortownicy, tak by ciasto wypełniło całe dno. Na cieście układamy połówki
śliwek.5. Ciasto smarujemy roztrzepanym
białkiem. Wierzch posypujemy kruszonką, przygotowaną z podanych składników.6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 1 godz., do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy.Inspiracja: reanja
