ßßß

Składniki:0,5 kg mąki pszennej50 g drożdżypół szklanki cukruszklanka mleka3 jajkapół kostki masła (100 g)Dodatkowo:8 dużych lub 16 małych śliwekPrzygotowanie:Zaczynamy od rozczynu: Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 5-10 min.Masło rozpuścić.Mąkę przesiać. Dodać do niej rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk.
Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać cukrem). Następnie zebrać łączenie w jednym miejscu i zlepić. Ulepione w ten sposób kulki ułożyć łączeniem do dołu w formie do pieczenia * (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, boki posmarować masłem) w miarę ciasno, ale jednak zostawiając odrobinę miejsca, ponieważ jeszcze urosną. * u mnie tortownica o wym. 35x25 cm.Zostawić pod przykryciem na 30 min. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 35 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.