Wykonanie
Dziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste
drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem ze
śliwek, sezon w pełni, więc trzeba korzystać :).Dodam, że buchty w 2006 r. zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych woj. śląskiego.


Składniki:0,5 kg
mąki pszennej50 g
drożdżypół szklanki
cukruszklanka
mleka3
jajkapół kostki
masła (100 g)Dodatkowo:8 dużych lub 16 małych
śliwekPrzygotowanie:Zaczynamy od rozczynu:
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami
cukru i 2 łyżkami letniego
mleka. Odstawić na 5-10 min.
Masło rozpuścić.
Mąkę przesiać. Dodać do niej rozczyn,
jajka, resztę lekko ciepłego
mleka i pozostały
cukier. Na koniec dodać roztopione
masło. Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze
mieć pod ręką
mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk.

Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej
śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli
śliwki są kwaśne można je posypać
cukrem). Następnie zebrać łączenie w jednym miejscu i zlepić. Ulepione w ten sposób kulki ułożyć łączeniem do dołu w formie do pieczenia * (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, boki posmarować
masłem) w miarę ciasno, ale jednak zostawiając odrobinę miejsca, ponieważ jeszcze urosną. * u mnie tortownica o wym. 35x25 cm.Zostawić pod przykryciem na 30 min. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym
białkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 35 minut.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem lub polukrować.