Wykonanie
Rewelacyjne
drożdżowe ciacho pełne pysznego,
waniliowego twarożku i słodkich
śliwek - to jeden z ostatnich
hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste do zrobienia, świetnie się z nim pracowało, a samej roboty wbrew pozorom jest naprawdę niewiele. Wszystkie składniki wyrobiłam hakiem miksera na gładkie i elastyczne ciasto, a w czasie gdy ono rosło, wypestkowałam
śliwki i wymieszałam
twarożek ze
śmietanką i
cukrem. Samo rozwałkowywanie ciasta, a następnie jego zwijanie to świetna zabawa, chwilę później ciasto
siedzi już w piecu :)Drożdżówka wychodzi mięciutka i puszysta, lekko słodka - dla mnie idealnie, a
waniliowy serek i
śliwki to "wisienka" na torcie".Dzieci oprócz tego, ze dopadły się do ciasta jak szalone i musiałam wkroczyć
między nie :D, dostały oczywiście po dużym kawałku do szkoły na drugie śniadanie, ja zaś delektowałam się
ciastem przy
kawce :) Ciasto wchodzi na stałe do mojego repertuaru "super wypieków" :) Spróbujcie koniecznie!SKŁADNIKI NA CIASTO:375 g
mąki pszennej7 g
drożdży instant (1 opakowanie)1
jajko + 1
żółtko50 g
cukru100 g miękkiego
masła150 ml ciepłego
mlekaszczypta
soliSKŁADNIKI NA NADZIENIE:1/2 kg
śliwek (użyłam niecałe 400 g)150
twarogu2 łyżki
śmietanki (użyłam gęstej 365 %)3 łyżki
cukru2 łyżeczki pasty waniliowej (użyłam 1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią)WYKONANIE:
Mąkę przesiej do miski, dodaj
drożdże,
jajko i
żółtko,
sól, miękkie
masło pokrojone na kawałki oraz dolej ciepłe (nie gorące)
mleko. Wymieszaj składniki łyżką do połączenia, a następnie wyrabiaj ręką (ja od razu wyrabiałam hakiem miksera). Przykryj miskę czysta ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę .Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Twaróg wymieszaj na gładką pastę wraz z
cukrem,
śmietaną i
wanilią.
Śliwki wypestkuj i przekrój na pół.Wyrośnięte ciasto wyrób ręcznie przez kilka minut, a następnie rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm . Pokrój ciasto na pasy 40 x 10 cm i wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałóż pastę
twarogową, następnie zroluj go, aby powstał wałek ciasta (patrz zdjęcie instruktażowe).Wałki ułóż w okrągłej formie do pieczenia (wyłożonej papierem), formując "
ślimaka" (patrz zdjęcie instruktażowe). Pomiędzy kawałki ciasta powkładaj przekrojone
śliwki. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 45 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Ostudzone posyp
cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!