Wykonanie
Z
kaszy jaglanej można wyczarować naprawdę przepyszne dania (zajrzyj tu i tu oraz tutaj). Moja kolejna propozycja.
Budyń jaglany - pyszny, gęsty i co najważniejsze - bardzo zdrowy.
Kaszę należy ugotować z
wodą i
mlekiem (lub samym
mlekiem) do miękkości, a następnie zblendować na gładką masę. Gotowy
budyń wystarczy dosłodzić, najlepiej
miodem albo innym zdrowym zamiennikiem
cukru, dołożyć ulubione dodatki, w tym wypadku
mrożone truskawki, ciemne
kakao i ziarenka
wanilii i porządnie zmiksować. Oczywiście
budyń bez żadnych dodatków smakuje również rewelacyjnie:) Taki
budyń jaglany to świetne, pożywne śniadanie lub zdrowa kolacja. Może on być także wspaniałym podwieczorkiem lub przekąską w ciagu dnia. Jest on na pewno o wiele zdrowszy od tradycyjnego budyniu, także możecie go jeść często i bez wyrzutów sumienia!:)SKŁADNIKI:3/4 szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka
wody1szklanka
mleka (użylam roślinnego)
miód (opcjonalnie np.
syrop z agawy lub
cukier do smaku)DODATKOWO:
truskawki (lub inne ulubione
owoce:
maliny,
borówki,
jeżyny,
jabłka, itp.)ciemne
kakao lub
gorzka czekoladaziarenka
wanilii (opcjonalnie) - "czysty"
budyń smakuje równie wspanialeWYKONANIE:
Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko i przepłucz wrzącą
wodą, a następnie jeszcze raz dokładnie gorącą
wodą z kranu.Przełóż ją do garnuszka (najlepiej z grubym dnem), dolej
wodę i zagotuj. Kiedy
kasza wchłonie
wodę (około 5-10 minut), dolej
mleko i gotuj
kaszę do miękkości (kolejne 7-10 minut), na bardzo gęsty
budyń kasza może się nawet rozgotować. Uważaj,tylko, żeby
kasza się nie przypaliła, w razie konieczności dolej jeszcze trochę
mleka.Ugotowaną
kaszę dosłodź
miodem, agawą lub
cukrem i zblenduj lub zmiksuj na gładki
budyń. Gdyby był za gesty dolej odrobię
mleka.Podziel
budyń na porcje i dodaj do każdej ulubione składniki:
truskawki,
kakao lub
czekoladę, opcjonalnie
wanilię (
wanilia nie jest konieczna). Zmiksuj dokładnie lub wymieszaj. Podawaj gorące.