ßßß
Z kaszy jaglanej można wyczarować naprawdę przepyszne dania (zajrzyj tu i tu oraz tutaj). Moja kolejna propozycja. Budyń jaglany - pyszny, gęsty i co najważniejsze - bardzo zdrowy. Kaszę należy ugotować z wodą i mlekiem (lub samym mlekiem) do miękkości, a następnie zblendować na gładką masę. Gotowy budyń wystarczy dosłodzić, najlepiej miodem albo innym zdrowym zamiennikiem cukru, dołożyć ulubione dodatki, w tym wypadku mrożone truskawki, ciemne kakao i ziarenka wanilii i porządnie zmiksować. Oczywiście budyń bez żadnych dodatków smakuje również rewelacyjnie:) Taki budyń jaglany to świetne, pożywne śniadanie lub zdrowa kolacja. Może on być także wspaniałym podwieczorkiem lub przekąską w ciagu dnia. Jest on na pewno o wiele zdrowszy od tradycyjnego budyniu, także możecie go jeść często i bez wyrzutów sumienia!:)SKŁADNIKI:3/4 szklanki kaszy jaglanej1 szklanka wody1szklanka mleka (użylam roślinnego)miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku)DODATKOWO:truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.)ciemne kakao lub gorzka czekoladaziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń smakuje równie wspanialeWYKONANIE:Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko i przepłucz wrzącą wodą, a następnie jeszcze raz dokładnie gorącą wodą z kranu.Przełóż ją do garnuszka (najlepiej z grubym dnem), dolej wodę i zagotuj. Kiedy kasza wchłonie wodę (około 5-10 minut), dolej mleko i gotuj kaszę do miękkości (kolejne 7-10 minut), na bardzo gęsty budyń kasza może się nawet rozgotować. Uważaj,tylko, żeby kasza się nie przypaliła, w razie konieczności dolej jeszcze trochę mleka.Ugotowaną kaszę dosłodź miodem, agawą lub cukrem i zblenduj lub zmiksuj na gładki budyń. Gdyby był za gesty dolej odrobię mleka.Podziel budyń na porcje i dodaj do każdej ulubione składniki: truskawki, kakao lub czekoladę, opcjonalnie wanilię (wanilia nie jest konieczna). Zmiksuj dokładnie lub wymieszaj. Podawaj gorące.

