Wykonanie
Cudowny, Świąteczny sernik z nutką
białej czekolady i soczystą, świeżą
żurawiną, na grubej warstwie
kakaowego,
ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał trochę przez przypadek, bo do ostatniego Ciasta
Jogurtowego z
Żurawiną i Polewą z
Białej Czekolady i
Pomarańczy kupiłam za dużo
żurawiny, a w lodówce znalazłam napoczęte wiaderko z
twarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec sernik:) Dzięki pieczeniu z parą
wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach.
Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak
żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD
CIASTECZKOWY:150 g
herbatników (użyłam Petitki)70 g
masła3 pełne łyżeczki ciemnego
kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ
SEROWĄ:300 g
twarogu mielonego z wiaderka (użylam "Naturalnego" Delfiko) lub innego 2-3 krotnie zmielonego250 g
mascarpone200 g
bialej czekolady0,5 szklanki
śmietany kremówki 36%2
jajkaziarenka z 1
laski wanilii lub 1 lyżka ekstraktu
waniliowego4 łyżki
cukru pudru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka budyniu
śmietankowego (bez
cukru), w proszkuDODATKOWO:250 g świeżych lub mrożonych
żurawin (mrożonych nie odmrażaj wcześniej!)WYKONANIE:SPÓD
CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i
boków niczym nie smaruj.
Ciasteczka zmiel z
kakao w blenderze lub malakserze na piasek.Dodaj do nich stopione
masło i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze sie połączyło, przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj.Tortownicę wsadź do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:W garnuszku podgrzej
śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej połamaną na kostki
czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Do miski wlóż pozostałe składniki, tj.
twaróg,
mascarpone,
jajka, ziarnka z
wanilii lub ekstrakt,
cukier puder,
mąkę ziemniaczną i
budyń w proszku.Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gladką masę.Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną
czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę.Masę wymieszaj łyżką ze 150 g
żurawiny i wylej na schłodzony spód
ciasteczkowy.Na wierzch wysyp równomiernie pozostale 100 g
żurawiny.Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą
wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 45 minut.Upieczony sernik pozostaw w piekrniku z otwartymi drzwiczkami do calkowitego ostygnięcia, po czym wsadź do lodówki na 8-12 h (najlepiej na całą noc). Gotowe! Smacznego!