ßßß
Dziś propozycja na niebanalne śniadanie:) Niby zwykłe jajko, niby zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek bułki, posypiecie go serem, posiekaną szynką, wbijecie na to świeże jajko, udekorujecie kawałeczkami kolorowej papryki lub pomidorkami koktajlowymi i zapieczecie w piekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki, ale pszenne też oczywiście rewelacyjnie smakują. Możecie pominąć dodatek wędliny, użyć zamiast tego boczku, albo zrobić bułki tylko z jajkiem i warzywami. Możecie dodać mozzarellę, fetę, parmezan lub inny ulubiony ser, możliwości jest nieskończenie wiele:) I co ważne, nawet starsze bułki, które nie należą do najświeższych świetnie się nadadzą do tego "dania". Takie śniadanie możecie przygotować w leniwy weekendowy poranek, ale również w tygodniu, przed pracą lob szkołą, bo choć bułki muszą zapiekać się jakieś 20 minut to w tym czasie spokojnie jesteście w stanie wziąć prysznic lub zająć się makijażem (w wypadku pań:)) Samo "nadzianie" bułek to dosłownie chwilka, później tylko bach do piekarnika i śniadanie samo się robi:) Można je jeść jak zwykłą kanapkę, gdyż żółtko wychodzi pół ścięte, dokładnie tak jak lubię:). Ale jeśli potrzymacie zapiekankę chwilę dłużej w piekarniku, żółtko będzie całkowicie ścięte, natomiast jeśli krócej -żółtko będzie bardziej płynne. Wydrążony środek z bułek też się przyda, dlatego nie wyrzucajcie go. Przerzućcie go na talerz lub do miseczki i zostawcie na kilka dni, by się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne)plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska)ser żółtyjajkakolorowa papryka (lub pomidorki koktajlowe, cebula, itp.)masłosólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową.Lekko zetnij wierzch bułek i wydrąż środek (wygarnij palcami miękki miąższ i odłóż go do miseczki na kilka dni, aby wysechł, po czym zmiel go w blenderze na bułkę tartą).Środek wydrążonych bułek posmaruj masłem.Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub porwij na kawałeczki, jeśli jest w plastrach.Szynkę posiekaj na drobne kawałeczki.Posyp wnętrze bułek serem, a nastepnie szynką.Wbij ostrożnie po jednym jajku do każdej bułki.Posyp pokrojoną w drobną kostkę papryką, posól i popierz.Piecz bułki około 20 minut, aż białko i żółtko będą ścięte z wierzchu.Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Gotowe! Smacznego!
