Wykonanie
Dziś propozycja na niebanalne śniadanie:) Niby zwykłe
jajko, niby
zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek
bułki, posypiecie go
serem,
posiekaną szynką, wbijecie na to świeże
jajko, udekorujecie kawałeczkami kolorowej
papryki lub
pomidorkami koktajlowymi i zapieczecie w piekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z
jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej
grahamki lub żytnie bułeczki, ale pszenne też oczywiście rewelacyjnie smakują. Możecie pominąć dodatek
wędliny, użyć zamiast tego
boczku, albo zrobić
bułki tylko z
jajkiem i warzywami. Możecie dodać
mozzarellę,
fetę,
parmezan lub inny ulubiony
ser, możliwości jest nieskończenie wiele:) I co ważne, nawet starsze
bułki, które nie należą do najświeższych świetnie się nadadzą do tego "dania". Takie śniadanie możecie przygotować w leniwy weekendowy poranek, ale również w tygodniu, przed pracą lob szkołą, bo choć
bułki muszą zapiekać się jakieś 20 minut to w tym czasie spokojnie jesteście w stanie wziąć prysznic lub zająć się makijażem (w wypadku pań:)) Samo "nadzianie"
bułek to dosłownie chwilka, później tylko bach do piekarnika i śniadanie samo się robi:) Można je jeść jak zwykłą kanapkę, gdyż
żółtko wychodzi pół ścięte, dokładnie tak jak lubię:). Ale jeśli potrzymacie zapiekankę chwilę dłużej w piekarniku,
żółtko będzie całkowicie ścięte, natomiast jeśli krócej -
żółtko będzie bardziej płynne. Wydrążony środek z
bułek też się przyda, dlatego nie wyrzucajcie go. Przerzućcie go na talerz lub do miseczki i zostawcie na kilka dni, by się ususzył. A później zmiksujcie go na
bułkę tartą:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:
bułki (
grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne)plastry
wedliny (lub
boczek wędzony albo
szynka parmeńska)
ser żółtyjajkakolorowa
papryka (lub
pomidorki koktajlowe,
cebula, itp.)
masłosólświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową.Lekko zetnij wierzch
bułek i wydrąż środek (wygarnij palcami miękki miąższ i odłóż go do miseczki na kilka dni, aby wysechł, po czym zmiel go w blenderze na
bułkę tartą).Środek wydrążonych
bułek posmaruj
masłem.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub porwij na kawałeczki, jeśli jest w plastrach.
Szynkę posiekaj na drobne kawałeczki.Posyp wnętrze
bułek serem, a nastepnie
szynką.Wbij ostrożnie po jednym
jajku do każdej
bułki.Posyp pokrojoną w drobną kostkę
papryką,
posól i popierz.Piecz
bułki około 20 minut, aż
białko i
żółtko będą ścięte z wierzchu.Przed podaniem posyp
szczypiorkiem. Gotowe! Smacznego!