Wykonanie
Jesienią i zimą powinniśmy jeść dużo zup, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale rozgrzewają.Dzisiaj zapraszam na zupę pachnącą
koperkiem. Jest pyszna, lekka i bardzo aromatyczna. Smakuje o każdej
porze roku. Do jej zrobienia musimy posiadać
koperek świeży lub mrożony.

Składniki:porcja rosołowa + 2 skrzydełka20 ziaren
pieprzu czarnego10 nasion
ziela angielskiego4
liście laurowe2 płaskie łyżeczki
Vegety domowej roboty (mieszanka
suszonych warzyw i
ziół)
sól do smaku1
pietruszkagałązka
lubczykukawałek
selera lub, jeśli mamy, 6 świeżych dużych liści
selerakawałek
pora7 średnich
ziemniaków5
marchewekząbek
czosnkuduża garść posiekanego świeżego
koperku (ja użyłam mrożonego)Wykonanie:Do garnka wkładamy oczyszczone i umyte pod zimną
wodą porcję rosołową oraz skrzydełka i wlewamy 2 litry zimnej
wody. Włączamy gaz i gotujemy na małym ogniu. Gdy
woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz. Na bieżąco ściągamy ściągamy szumowinę.Po 30 minutach gotowania wrzucamy
liście laurowe,
pieprz,
ziele angielskie,
Vegetę,
sól.Po kolejnych 30 minutach dodajemy
pietruszkę,
lubczyk,
seler,
por.Po 30 minutach wyciągamy wrzuconą
włoszczyznę, porcję rosołową i skrzydełka.Dodajemy
marchewkę pokrojoną w kostkę.Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia
marchewki, po czym dodajemy
ziemniaki pokrojone w kostkę.W międzyczasie,
mięso oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do zupy.Gdy
ziemniaki są prawie miękkie dodajemy ząbek
czosnku i posiekany
koperek i jeszcze 1-2 minuty gotujemy.Smacznego :)Przepis dołączam do akcji kulinarnych: