ßßß Cookit - przepis na Zupa z koperkiem

Zupa z koperkiem

nazwa

Wykonanie

Jesienią i zimą powinniśmy jeść dużo zup, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale rozgrzewają.
Dzisiaj zapraszam na zupę pachnącą koperkiem. Jest pyszna, lekka i bardzo aromatyczna. Smakuje o każdej porze roku. Do jej zrobienia musimy posiadać koperek świeży lub mrożony.
Składniki:
porcja rosołowa + 2 skrzydełka
20 ziaren pieprzu czarnego
10 nasion ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
sól do smaku
1 pietruszka
gałązka lubczyku
kawałek selera lub, jeśli mamy, 6 świeżych dużych liści selera
kawałek pora
7 średnich ziemniaków
5 marchewek
ząbek czosnku
duża garść posiekanego świeżego koperku (ja użyłam mrożonego)
Wykonanie:
Do garnka wkładamy oczyszczone i umyte pod zimną wodą porcję rosołową oraz skrzydełka i wlewamy 2 litry zimnej wody. Włączamy gaz i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz. Na bieżąco ściągamy ściągamy szumowinę.
Po 30 minutach gotowania wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, Vegetę, sól.
Po kolejnych 30 minutach dodajemy pietruszkę, lubczyk, seler, por.
Po 30 minutach wyciągamy wrzuconą włoszczyznę, porcję rosołową i skrzydełka.
Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę.
Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
W międzyczasie, mięso oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do zupy.
Gdy ziemniaki są prawie miękkie dodajemy ząbek czosnku i posiekany koperek i jeszcze 1-2 minuty gotujemy.
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji kulinarnych:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/11/zupa-z-koperkiem.html