Wykonanie

Przepyszne muffiny halloweenowe z przymrużeniem oka, które można wykonać na ostatni moment, są niesamowicie bogate w smaku, proste, efektowne i nadają się idealnie na imprezę (jeśli macie zamiar jutro świętować :)) Pamiętam, że kiedy pierwszy raz oglądałam przepis Pawła Małeckiego na
czekoladowe muffiny z kremem
orzechowym(a'la nutella) jako dodatek do babeczek, pomyślałam, że to idealny pomysł na szybkie muffiny np. na imprezę, bo nie ma ryzyka, że krem nie wyjdzie, będzie zbyt rzadki, spłynie,
śmietana się rozwarstwi etc. (co zdarzyło mi się kilka
razy). No i tak przepis czekał sobie na dogodną okazję, aż nie dopadłam gdzieś w
sieci zdjęcia z jakiejś amerykańskiej
cukierni, która serwowała gościom babeczki w formie cmentarzyska z napisem R.I.P. DIET (ang. niech dieta spoczywa w pokoju). Dzisiejszy przepis to mix tych dwóch pomysłów ;)* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 12 porcji .►
cukier [160 g]►
jajka [2 sztuki]►
mąka pszenna typ 450 [300 g]►
kakao ciemne [30 g]►
mleko [250 ml / szklanka]►
czekolada deserowa [100 g / tabliczka]►
masło [125 g]►
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]►
soda oczyszczona [łyżeczka]►
sól morska [mała szczypta]►
aromat waniliowy [kilka kropli]►
krem czekoladowo-
orzechowy [300 g]► markizy
czekoladowe z nadzieniem
śmietankowym a'la Oreo [12 sztuk]Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą pianę. Dodać
aromat waniliowy.Do masy dodać roztopione
masło i zmiksować.Dodać przesianą
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę. Mieszając, stopniowo wlewać
mleko.Do gotowej, dobrze wymieszanej masy dodać posiekaną tabliczkę
czekolady.Masę wlać do wysmarowanych foremek do 3/4 wysokości.Piec przez 30 min.Wystudzone babeczki posmarować grubą warstwą
kremu czekoladowego.Markizy odseparować od kremu, jedno z okrągłych
ciasteczek uciąć
ostrym nożem na 2/3 wysokości (ta część będzie umieszczona na babeczce). Powtórzyć czynność 12
razy.Pozostałe okrągłe ciasta pokruszyć tak, żeby imitowały ziemię.Obtoczyć babeczki w porkuszonych ciastkach.Biały krem ze środka
ciastek rozrobić z odrobiną
wody, żeby powstała bardzo gęsta pasta. Posłuży do wykonania napisów na ciasteczkach.Podpisane ,,nagrobki'' umieścić na babeczkach. Gotowe!