Wykonanie
Dotychczas nie byłam fanką sałatek z
ryżem, ale odkąd wypróbowałam tej, wszystko się zmieniło.
Sałatka jest rewelacyjna! Bardzo mi posmakowała i z pewnością zagości u nas na stałe :) Przepis mam od koleżanki Jadzi.
Sałatka w sam raz na jutrzejsze świętowanie Dnia Niepodległości.

Składniki:2-3 woreczki
ryżu1 podwójna
pierś z kurczakakilka
ogórków korniszonych1
czerwona papryka1
por1 puszka
kukurydzy4-5
jajekmajonezmusztardasól,
pieprzprzyprawa do drobiu / gyros
olejSposób przyrządzenia:1.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku.2. Umytą
pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać
przyprawą do drobiu lub gyrosem. Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju, usmażyć
mięso, a
potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.3.
Paprykę,
ogórki korniszone drobno posiekać.4. Ugotowane na twardo
jajka pokroić w kostkę.5.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.6.
Pora drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.7. Wszystko wymieszać, dodać
majonez, odrobinę
musztardy,
sól i
pieprz.8. Przed podaniem schłodzić.Smacznego!!!