ßßß
Składniki (na 6 sztuk):Ciasto:250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania20 g świeżych drożdży1 jajko125 ml letniego mleka1/4 szklanki cukru - w oryginale miód50 g masłasólSer:200 g sera twarogowego1 małe jajko (troszkę rozbełtanego jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek)1/4 szklanki cukru - może być cukier puder1 łyżka miękkiego masła1 łyżeczka cukru waniliowego+ ok. 1 szklanka wydrylowanych czereśni
Sposób przygotowania:1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.2. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kwadraty, na środku każdego kwadratu nakładamy ser i trochę czereśni. Zlepiamy przeciwne końce. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Każdą smarujemy pozostałym jajkiem.5. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.Smacznego!!!