Wykonanie
Nie sądziłam, że drożdżówka z
czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że
czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na bazie tego przepisu .
Składniki (na 6 sztuk):Ciasto:250 g
mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania20 g świeżych
drożdży1
jajko125 ml letniego
mleka1/4 szklanki
cukru - w oryginale
miód50 g
masłasólSer:200 g
sera twarogowego1 małe
jajko (troszkę rozbełtanego
jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek)1/4 szklanki
cukru - może być
cukier puder1 łyżka miękkiego
masła1 łyżeczka
cukru waniliowego+ ok. 1 szklanka wydrylowanych
czereśniSposób przygotowania:1. Robimy rozczyn:
drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami
cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego
mleka i dodajemy 1 łyżkę
mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.2. W międzyczasie do miski przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajko, dodajemy
sól,
cukier, roztopione letnie
masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy
mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę
serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego
jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kwadraty, na środku każdego kwadratu nakładamy
ser i trochę
czereśni. Zlepiamy przeciwne końce. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Każdą smarujemy pozostałym
jajkiem.5. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.Smacznego!!!