Wykonanie
Pyszna tradycyjna babka. Ciasto można upiec w dowolnej niewielkiej formie, a ja wybrałam keksówkę.

Składniki:6
jajek1,5 szklanki
cukru2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju1 łyżka
kakao1
kisiel czerwony (
wiśniowy lub
truskawkowy)1
kisiel cytrynowy (można pominąć)pół szklanki
maku4 łyżki kwaśnej
śmietanySposób przygotowania:1.
Białka ubijamy z
cukrem, dodajemy
mąkę,
olej,
śmietanę i
proszek do pieczenia cały czas mieszając. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części:- do pierwszej dodajemy
żółtka i ewentualnie
kisiel cytrynowy,- do drugiej dodajemy suchy
mak,- do trzeciej dajemy czerwony
kisiel,- do ostatniej dodajemy
kakao.2. Ciasto układamy warstwami w blaszce: na spód warstwa
kakaowa, następnie czerwona,
potem z
makiem, a na koniec warstwa jasna.3. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę.

Smacznego :)