ßßß

Składniki4 jajka38 dag cukru180 ml oleju8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 30%45 dag mąki tortowej3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao + 2 łyżki śmietany70 dag truskawekBiałka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka i ubijamy tak jakbiszkopt. Do ubitej masy wlewamy małymi porcjami olej, cały czas mieszającmikserem na średnich obrotach, następnie dodajemy śmietanę i dalej miksujemy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy porcjami do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. 2/3 ciasta wykładamydo formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej części ciasta dodajemykakao i 2 łyżki śmietany ,mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wykładamy na jasne ciasto i łyżką robimy esy floresy. Na tak wymieszane ciasto układamytruskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.Rada. Nie używajcie zbyt dużych truskawek, lepiej będą wyglądały średniej wielkości.