Wykonanie
Składniki4
jajka38 dag
cukru180 ml
oleju8 łyżek gęstej kwaśnej
śmietany 30%45 dag
mąki tortowej3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao + 2 łyżki
śmietany70 dag
truskawekBiałka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę dodajemy
żółtka i ubijamy tak jak
biszkopt. Do ubitej masy wlewamy małymi porcjami
olej, cały czas mieszającmikserem na średnich obrotach, następnie dodajemy
śmietanę i dalej miksujemy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, przesiewamy porcjami do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. 2/3 ciasta wykładamydo formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej części ciasta dodajemy
kakao i 2 łyżki
śmietany ,mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wykładamy na jasne ciasto i łyżką robimy esy floresy. Na tak wymieszane ciasto układamy
truskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy
cukrem pudrem.Rada. Nie używajcie zbyt dużych
truskawek, lepiej będą wyglądały średniej wielkości.
Nie wciskajcie
truskawek w ciasto zbyt mocno, w trakcie pieczenia ciasto rośnie i samo oblepi
truskawki.