ßßß
Składniki:60 dag fasolki szparagowej (może być też żółta - jak w oryginale)3 duże pomidory1 duża cebulasuszony tymianek (może być też świeży)zioła prowansalskie1 ząbek czosnkuolej (ewentualnie oliwa z oliwek)pieprz, sól1 łyżeczka cukrusiekana natka pietruszkiSposób przygotowania:1. Fasolkę pozbawiamy końcówek, kroimy na kawałki (ok. 4 cm). Gotujemy do miękkości w osolonej i osłodzonej wodzie.2. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki.3. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.4. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory i tymianek, dusimy, aż pomidory się częściowo rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem.5. Na patelnię dorzucamy fasolkę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i całość dusimy ok. 5 minut.6. Gotową fasolkę posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)Źródło: Wrotka