Wykonanie
Mój mąż stwierdził, że ta
sałatka musi być bardzo uboga w smaku skoro zawiera tak niewiele składników. Pomylił się, bo
sałatka dzięki dodatku
czosnku jest bardzo wyrazista w smaku i okazała się prawdziwym
hitem wśród naszych znajomych. Do tego bardzo ładnie się prezentuje - już niedługo wiosna więc zieleń
brokułu nastraja wszystkich bardzo optymistycznie! Myślę, że równie dobrze będzie się prezentować na świątecznym
stole. Przepis dostałam od koleżanki z pracy.
Składniki:1 świeży
brokułopakowanie
sera sałatkowego typu
feta (używam
sera w
żółtym kartoniku)1-2 ząbki
czosnku3 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
sosu tzatzikiziarna słonecznika (dałam ok. 3 łyżek)Sposób przygotowania:1.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy
wodę z
solą i 1 łyżką
cukru. Do wrzątku wrzucamy różyczki
brokułu i gotujemy ok. 3 minut (nie można rozgotować warzyw). Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i studzimy.2.
Ser kroimy w kostkę.3. Robimy sos - w miseczce mieszamy
jogurt i
majonez, dodajemy
sos tzatziki i zmiażdżone ząbki
czosnku. Dokładnie mieszamy.4. Na suchej patelni prażymy
słonecznik aż się ładnie zarumieni. Studzimy.5. W misce delikatnie mieszamy
brokuły i
ser feta. Przekładamy do salaterki. Polewamy
sosem czosnkowym. Całość posypujemy prażonym
słonecznikiem. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Smacznego :)