Wykonanie
Zapiekanka jest naprawdę przepyszna!!! Aż żałuję, że nie zrobiłam jej nigdy wcześniej. A przepis pochodzi z mojego pierwszego zeszytu z przepisami jeszcze z czasów liceum :) Prawdopodobnie przepisałam go z maminego pisma kobiecego.

Składniki:3-4
ziemniaki3
marchewkipół
selera2 ząbki
czosnkupół
pora3
parówki3
jajka200 ml
śmietany 18%10 dag tartego
żółtego serasól,
pieprz2 łyżki siekanego
koperkuolej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Selera,
ziemniaki i
marchewkę gotujemy w łupinach do miękkości. Przestudzone lekko warzywa obieramy i kroimy w talarki.
Selera kroimy w kostkę.2.
Pora oczyszczamy, kroimy w półksiężyce i smażymy na
oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w talarki
parówki oraz drobno posiekany
czosnek. Chwilę razem dusimy.3. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy.4. Przygotowujemy masę jajeczną: mieszamy 3
jajka ze
śmietaną, doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
koperkiem i dokładnie mieszamy. Masą zalewamy warzywa z
parówkami. Zapiekamy w piekarniku w 190°C do momentu aż masa się zetnie i lekko zarumieni na wierzchu, czyli ok.30-40 minut.

SMACZNEGO :)