ßßß Cookit - przepis na Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami

Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami

nazwa

Wykonanie

Mimo że potrawę przygotowałam na konkurs, zależało mi jak zwykle na prostocie. I jest - proste i pyszne. Pachnie obłędnie i ledwo wystarczyło mi cierpliwości, żeby zrobić zdjęcia :) Bardzo lubię ten sposób przygotowania ziemniaczków, są delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy.
Składniki (4 porcje):
- 500 g łososia norweskiego
- 600 g ziemniaków
- małe opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18%
- pół pęczka koperku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz cytrynowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Obrane i pokrojone na dosyć duże kawałki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut, aż będą prawie miękkie.
2. W czasie gdy ziemniaki się gotują przyprawiamy łososia solą i cytrynowym pieprzem. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy posiekany koperek, wyciskamy czosnek i doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy do lodówki.
3. Wykładamy blachę folią aluminiową i polewamy łyżką oliwy. Odlewamy z ziemniaków wodę, odstawiamy na minutę, żeby odparowały, a następnie dodajemy do nich łyżkę oliwy, mieszamy i przekładamy ziemniaki na blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
4. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić (po około 10 - 15 minutach pieczenia) kładziemy obok nich na blaszce łososia (skórą do dołu). Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut.
5. Wykładamy na talerz, ziemniaki posypujemy grubą solą.
Podajemy z ulubioną surówką, u mnie była z marchewki i pora :) Smacznego!
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/11/pieczony-osos-z-sosem-czosnkowo.html