Wykonanie
Mimo że potrawę przygotowałam na konkurs, zależało mi jak zwykle na prostocie. I jest - proste i pyszne. Pachnie obłędnie i ledwo wystarczyło mi cierpliwości, żeby zrobić zdjęcia :) Bardzo lubię ten sposób przygotowania ziemniaczków, są delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam
sos czosnkowo-
koperkowy.Składniki (4 porcje):- 500 g
łososia norweskiego- 600 g
ziemniaków- małe opakowanie (200 g) gęstej
śmietany 18%- pół pęczka
koperku- 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz cytrynowy- 2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Obrane i pokrojone na dosyć duże kawałki
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut, aż będą prawie miękkie.2. W czasie gdy
ziemniaki się gotują przyprawiamy
łososia solą i
cytrynowym pieprzem. Przygotowujemy sos: do
śmietany dodajemy posiekany
koperek, wyciskamy
czosnek i doprawiamy do smaku
solą. Odstawiamy do lodówki.3. Wykładamy blachę folią aluminiową i polewamy łyżką
oliwy. Odlewamy z
ziemniaków wodę, odstawiamy na minutę, żeby odparowały, a następnie dodajemy do nich łyżkę
oliwy, mieszamy i przekładamy
ziemniaki na blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.4. Kiedy
ziemniaki zaczną się rumienić (po około 10 - 15 minutach pieczenia) kładziemy obok nich na blaszce
łososia (skórą do dołu). Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut.5. Wykładamy na talerz,
ziemniaki posypujemy grubą
solą.Podajemy z ulubioną surówką, u mnie była z
marchewki i
pora :) Smacznego!