Wykonanie


Na większości blogów królują
szparagi i
rabarbar, a u mnie trochę przekornie -
brokuły. Do tego
kukurydza i
indyk jako pyszne nadzienie do pełnoziarnistej, orkiszowej tarty na kruchym spodzie. Idealna na letni obiad.SKŁADNIKI (8 porcji):Nadzienie:50 g
kukurydzy200 g
brokułów3
jajka ugotowane na twardo150 g piersi z
indykaMasa jajeczna:3
jajka220 g
jogurtu greckiego 9%1 ząbek
czosnku1 łyżka
musztardy francuskiejszczypta
soliCiasto kruche:250 g
mąki pełnoziarnistej orkiszowej100 g zimnego
masła1
jajko1/2 łyżeczki
soli1.
Mąkę przesiej do miski, dodaj
sól,
jajko i posiekane
masło. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na 15 minut. Następnie dno i boki okryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Wysyp na dno ciasta
suchą fasolę dla obciążenia. Piecz 15 minut, następnie usuń folię i
fasolę, piecz dodatkowo ok. 10 minut.3. Zrób nadzienie - różyczki
brokułów ugotuj al dente. Pierś z
indyka pokrój w cienkie paski, podduś kilka minut na patelni pod przykryciem.
Mięso nie musi być dopieczone, spokojnie zdąży dojść w piekarniku.4. Zrób masę jajeczną -
jajka zmiksuj z
jogurtem na gładką masę, dodaj drobno posiekany
czosnek i
musztardę. Dopraw
solą i
pieprzem.5. Na upieczony spód wyłóż pokrojone w plastry
brokuły,
kukurydzę i
indyka. Zalej masą jajeczną. Piecz około 20 minut (po 15 minutach ułóż na tarcie połówki
jajek). Możesz posypać
szczypiorkiem, prażonymi
pestkami dyni czy tartym
serem.SMACZNEGO!Energia (1 sztuka)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik314 kcal15 g18 g24 g3 , 6 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)16 %30 %26 %9 %14 , 5 %
