ßßß Cookit - przepis na Lekki sernik bez cukru

Lekki sernik bez cukru

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam sernik lekki jak pianka, rozpływający się w ustach. Wierzch udekorowałam bananami i borówkami (niestety mrożonymi). Zamiast twarogu sernikowego lepiej użyć zwykłego, trzykrotnie mielonego. Ja jestem leniem, więc poszłam na łatwiznę ;) Sernik najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, ale można go jeść już po 2-3 godzinach.
Składniki (10 porcji):
Masa:
600 g sera białego twarogu do sernika (bez cukru!)
Puszka (400 ml) mleczka kokosowego - trzymaj kilka godzin w lodówce
100 g jogurtu naturalnego
3 łyżki syropu z agawy/miodu
2,5 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody
Spód:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka oleju (dowolny roślinny o neutralnym smaku)
Wierzch:
Szklanka borówek
2 banany
Wody kokosowej pozostałej po mleczku nie wylewaj - nada się świetnie do koktajlu
owocowego.
1. Płatki i orzechy uprażyć na suchej patelni.
2. Wrzucić do blendera, dodać wiórki, zmielić na wiór.
3. Dodać olej i syrop, wszystko dokładnie wymieszać.
4. Dno tortownicy wyłożyć przygotowaną masą, DOBRZE UBIĆ! Odstawić do wystygnięcia.
5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić.
6. Ser zmiksować z jogurtem i syropem. Następnie dodać letnią (płynną) żelatynę, miksować na wysokich obrotach.
7. Otworzyć mleczko kokosowe. W lodówce powinno się rozwarstwić na śmietankę i wodę. Zdjąć śmietankę z wierzchu, ubić mikserem.
8. Delikatnie połączyć łyżką masę serową ze śmietanką.
9. Powstałą masę wylać na spód, udekorować pokrojonymi w plasterki bananami i borówkami.
SMACZNEGO!
1 porcja zawiera:
373 kcal; 9,2 g białka; 26 g tłuszczów; 28 g węglowodanów; 3 g błonnika
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/03/lekki-sernik-bez-cukru.html