Wykonanie

Przedstawiam sernik lekki jak pianka, rozpływający się w ustach. Wierzch udekorowałam
bananami i
borówkami (niestety mrożonymi). Zamiast
twarogu sernikowego lepiej użyć zwykłego, trzykrotnie mielonego. Ja jestem leniem, więc poszłam na łatwiznę ;) Sernik najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, ale można go jeść już po 2-3 godzinach.Składniki (10 porcji):Masa:600 g
sera białego twarogu do sernika (bez
cukru!)Puszka (400 ml)
mleczka kokosowego - trzymaj kilka godzin w lodówce100 g
jogurtu naturalnego3 łyżki
syropu z agawy/miodu2,5 łyżki
żelatyny100 ml gorącej
wodySpód:1 szklanka
płatków owsianych1/2 szklanki
orzechów włoskich1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 łyżki
syropu z agawy1 łyżka
oleju (dowolny roślinny o neutralnym smaku)Wierzch:Szklanka
borówek2
bananyWody kokosowej pozostałej po mleczku nie wylewaj - nada się świetnie do koktajlu
owocowego.1.
Płatki i
orzechy uprażyć na suchej patelni.2. Wrzucić do blendera, dodać wiórki, zmielić na wiór.3. Dodać
olej i
syrop, wszystko dokładnie wymieszać.4. Dno tortownicy wyłożyć przygotowaną masą, DOBRZE UBIĆ! Odstawić do wystygnięcia.5.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić.6.
Ser zmiksować z
jogurtem i
syropem. Następnie dodać letnią (płynną)
żelatynę, miksować na wysokich obrotach.7. Otworzyć
mleczko kokosowe. W lodówce powinno się rozwarstwić na
śmietankę i
wodę. Zdjąć
śmietankę z wierzchu, ubić mikserem.8. Delikatnie połączyć łyżką masę
serową ze
śmietanką.9. Powstałą masę wylać na spód, udekorować pokrojonymi w plasterki
bananami i
borówkami.SMACZNEGO!1 porcja zawiera:373 kcal; 9,2 g
białka; 26 g tłuszczów; 28 g węglowodanów; 3 g błonnika
