ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z selera

Zupa krem z selera

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj szybki post z przepisem na niskokaloryczną zupę, a już jutro możecie się spodziewać kolejnej części tekstu pt. „Masło czy margaryna?” :) Dlaczego polecam tę zupę?
Ponieważ seler:
zawiera mnóstwo potasu obniżającego ciśnienie
jest warzywem ultraniskokalorycznym (1 sztuka 400 g zawiera jedynie 52 kcal!)
ma mnóstwo błonnika i jednocześnie duzo wody - szybko powoduje uczucie sytości bez przeładowania kaloriami w połączeniu np. z marchewką wychodzi z niego pyszny, niskokaloryczny sok z kolei por:
pomaga przyswajać minerały, m.in. wapń
należy do tej samej rodziny (czosnkowate) co cebula i czosnek - wzmacnia naszą odporność
zawiera karotenoidy przyjazne naszym oczom
możliwe, że ma związek z obniżoną zachorowalnością na raka żołądka
A przede wszystkim bo... jest pyszna :) A do tego łatwa i szybka w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Składniki (ok.5 porcji)
1,5-2 l wywaru z warzyw
5 małych ziemniaków
Seler naciowy – 1 szt. (około 400g)
Por
180 g jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, bazylia)
Ziemniaki obieramy, kroimy drobno, gotujemy ok. 7-10 minut w wywarze. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących się ziemniaków, trzymamy na ogniu do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy w chochli odrobinę jogurtu z zupą, dolewamy do reszty jogurtu, po czym dodajemy do zupy. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy i mieszamy.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/02/zupa-krem-z-selera.html