ßßß
Dzisiaj szybki post z przepisem na niskokaloryczną zupę, a już jutro możecie się spodziewać kolejnej części tekstu pt. „Masło czy margaryna?” :) Dlaczego polecam tę zupę?Ponieważ seler:zawiera mnóstwo potasu obniżającego ciśnieniejest warzywem ultraniskokalorycznym (1 sztuka 400 g zawiera jedynie 52 kcal!)ma mnóstwo błonnika i jednocześnie duzo wody - szybko powoduje uczucie sytości bez przeładowania kaloriami w połączeniu np. z marchewką wychodzi z niego pyszny, niskokaloryczny sok z kolei por:pomaga przyswajać minerały, m.in. wapńnależy do tej samej rodziny (czosnkowate) co cebula i czosnek - wzmacnia naszą odpornośćzawiera karotenoidy przyjazne naszym oczommożliwe, że ma związek z obniżoną zachorowalnością na raka żołądkaA przede wszystkim bo... jest pyszna :) A do tego łatwa i szybka w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?Składniki (ok.5 porcji)1,5-2 l wywaru z warzyw5 małych ziemniakówSeler naciowy – 1 szt. (około 400g)Por180 g jogurtu greckiego4 ząbki czosnkuOlej do smażeniaPrzyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, bazylia)Ziemniaki obieramy, kroimy drobno, gotujemy ok. 7-10 minut w wywarze. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących się ziemniaków, trzymamy na ogniu do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy w chochli odrobinę jogurtu z zupą, dolewamy do reszty jogurtu, po czym dodajemy do zupy. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy i mieszamy.