ßßß Cookit - przepis na Masło czy margaryna? cz. 2

Masło czy margaryna? cz. 2

nazwa

Wykonanie

Margaryna produkowana jest z olejów roślinnych, charakteryzuje się różną zawartością tłuszczu, od 40 do 80%.
Zalety
Może mieć mniej kalorii i tłuszczu niż masło
Nie zawiera cholesterolu
Zawiera więcej jedno i wielonienasyconych tłuszczów niż masło
Ma dobrą smarowność
Wady
Nie jest produktem naturalnym, często zawiera masę chemii
Zawiera witaminy (jest w nie wzbogacana), jednak są one gorzej przyswajalne niż z masła. Warto się jednak zastanowić czy łyżeczka lub dwie margaryny/masła dziennie może być traktowana jako źródło witamin…
niektórym przeszkadza jej "sztuczny" smak
Margaryna powinna być, w przeciwieństwie do masła, miękka. Te twarde zawierają szkodliwe tłuszcze trans. Często pieczemy dodając do ciasta czy smarując blaszkę właśnie takimi twardymi margarynami – błąd ! W ten sposób szkodzimy naszemu zdrowiu. Tłuszcze trans bowiem podnoszą poziom "złego cholesterolu", a więc są odpowiedzialne m.in. za miażdżycę. Mało tego, obniżają one także poziom „dobrego cholesterolu”. Zwiększają również ryzyko powstania otyłości oraz zachorowania na cukrzycę i nowotwory, Kupujmy więc tylko margaryny do smarowania, w kubku. Te twarde, zawinięte w papierek omijajmy szerokim łukiem. Do pieczenia możemy dodawać oleju czy masła, a żeby ciasto się nie przyklejało wystarczy użyć chociażby papieru do pieczenia.
Na rynku możemy także dostać margaryny z dodatkiem steroli i stanoli roślinnych – obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Kosztują niestety więcej niż zwykłe margaryny.
Dla kogo margaryna?
Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w przeciwieństwie do masła, polecana jest głównie osobom dorosłym, starszym i cierpiącym na choroby serca i układu krążenia (oczywiście w umiarkowanych ilościach).
Podsumowując, wybór między masłem a margaryną zależy od wielu czynników, takich jak np. wiek czy stan zdrowia. Jest to sprawa indywidualna, coś, co dla jednego jest dobre, innej osobie może szkodzić. Kluczem do sukcesu jest znalezienie złotego środka i nie popadanie w przesadę (to działa w dwie strony – brak tłuszczów w diecie również jest szkodliwy). Smarujmy cienko, a jeśli nie lubimy bądź nie chcemy smarować pieczywa masłem czy margaryną, możemy np. użyć:
Serka białego
Wszelkiego rodzaju past kanapkowych, np. domowej roboty pasty jajecznej czy pasty z awokado, cytryny i czosnku
Oliwy z oliwek, oleju lnianego itp. – można w nich moczyć chleb na sposób śródziemnomorski, z dodatkiem czosnku i ziół
Pesto z oliwek czy suszonych pomidorów
Dobrej jakości chrzanu czy keczupu
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/02/maso-czy-margaryna-czym-smarowac-cz-2.html