Wykonanie
Margaryna produkowana jest z
olejów roślinnych, charakteryzuje się różną zawartością tłuszczu, od 40 do 80%.ZaletyMoże
mieć mniej kalorii i tłuszczu niż
masłoNie zawiera cholesteroluZawiera więcej jedno i wielonienasyconych tłuszczów niż
masłoMa dobrą smarownośćWadyNie jest produktem naturalnym, często zawiera masę chemiiZawiera witaminy (jest w nie wzbogacana), jednak są one gorzej przyswajalne niż z
masła. Warto się jednak zastanowić czy łyżeczka lub dwie margaryny/masła dziennie może być traktowana jako źródło witamin…niektórym przeszkadza jej "sztuczny" smak
Margaryna powinna być, w przeciwieństwie do
masła, miękka. Te twarde zawierają szkodliwe tłuszcze trans. Często pieczemy dodając do ciasta czy smarując blaszkę właśnie takimi twardymi
margarynami – błąd ! W ten sposób szkodzimy naszemu zdrowiu. Tłuszcze trans bowiem podnoszą poziom "złego cholesterolu", a więc są odpowiedzialne m.in. za miażdżycę. Mało tego, obniżają one także poziom „dobrego cholesterolu”. Zwiększają również ryzyko powstania otyłości oraz zachorowania na cukrzycę i nowotwory, Kupujmy więc tylko
margaryny do smarowania, w kubku. Te twarde, zawinięte w papierek omijajmy szerokim łukiem. Do pieczenia możemy dodawać
oleju czy
masła, a żeby ciasto się nie przyklejało wystarczy użyć chociażby papieru do pieczenia.Na rynku możemy także dostać
margaryny z dodatkiem steroli i stanoli roślinnych – obniżają poziom złego cholesterolu we
krwi. Kosztują niestety więcej niż
zwykłe margaryny.Dla kogo margaryna?Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w przeciwieństwie do
masła, polecana jest głównie osobom dorosłym, starszym i cierpiącym na choroby
serca i układu krążenia (oczywiście w umiarkowanych ilościach).Podsumowując, wybór
między masłem a
margaryną zależy od wielu czynników, takich jak np. wiek czy stan zdrowia. Jest to sprawa indywidualna, coś, co dla jednego jest dobre, innej osobie może szkodzić. Kluczem do sukcesu jest znalezienie złotego środka i nie popadanie w przesadę (to działa w dwie strony – brak tłuszczów w diecie również jest szkodliwy). Smarujmy cienko, a jeśli nie lubimy bądź nie chcemy smarować
pieczywa masłem czy
margaryną, możemy np. użyć:
Serka białegoWszelkiego rodzaju past kanapkowych, np. domowej roboty
pasty jajecznej czy pasty z
awokado,
cytryny i
czosnkuOliwy z oliwek,
oleju lnianego itp. – można w nich moczyć
chleb na sposób śródziemnomorski, z dodatkiem
czosnku i
ziółPesto z
oliwek czy
suszonych pomidorówDobrej jakości
chrzanu czy
keczupu