Wykonanie

Składniki na ciasto
marchewkowe:- 3 duże
marchewki- 5 dużych
jajek- 1,5 szklanki
mąki pszennej- szklanka
cukru- pół szklanki
oleju- pół szklanki
mleka- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu-
przyprawa do piernika-
cukier wanilinowy- szczypta
soliDodatkowo:
dżem mirabelkowy,
czekolada mleczna + 100 ml kremówkiSposób przygotowania:
Marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach do miski.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je z dodatkiem
soli na sztywną pianę.Następnie do
żółtek dodajemy szklankę
cukru i
cukier wanilinowy. Miksujemy na gęstą, jednolitą masę. Po tym czasie dodajemy
mleko,
olej,
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon i
przyprawę do piernika, całość miksujemy jeszcze raz. Następnie dodajemy startą
marchewkę i mieszamy.Kiedy połączymy
marchewkę z
ciastem po łyżce dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszając.Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35-40 minut.Po tym czasie wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie
ostrym nożem kroimy ciasto na dwie części i środek smarujemy
dżemem mirabelkowym.Kremówkę zagotowujemy i wrzucamy do niej
mleczną czekoladę i gotujemy, aż się rozpuści. Całość robimy w kąpieli
wodnej(na garnek z gotującą się
wodą nakładamy miskę metalową, lub drugi garnek, do którego umieszczamy
czekoladę i kremówkę).Tak przygotowaną
polewę czekoladową wykładamy i rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta :)