Wykonanie

Ciasto dla miłośników ciast mało słodkich - ja
będę je powtarzać w wersji słodszej - z
czekoladą mleczną zamiast gorzkiej i większą ilością
cukru w
mascarpone. Użyłam mocno kwaśnych
owoców, to też miało znaczenie. Jak widać można tu poszaleć tak, aby dopasować smak do własnych preferencji. Jeśli zaś przyłożymy się do dekoracji to ciasto nadaje się również idealnie na tort, tylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;)Składniki na ciasto:150 g
masła2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
miodu180 g
cukru2
jajka150 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia25 g
kakao w proszku1/2
gorzkiej czekolady (50 g)Składniki na krem
mascarpone:250 g
serka mascarpone1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
cukruDodatkowo:Sos
owocowy, domowa
konfitura, domowy
dżemTabliczka
czekolady gorzkiej3 łyżki
śmietanki 18% na polewę.Wykonanie:Ucieramy mikserem
masło z
miodem, dodajemy
cukier, miksujemy, następnie
jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy
mąkę z
kakao,
proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z
jajkami.Nas koniec dodajemy posiekaną
czekoladę i mieszamy łyżką.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W
między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.Krem:
Serek mascarpone mieszamy z
sokiem z cytryny i
cukrem na gładką masę.Upieczone ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa płaty i przekładamy warstwą
owocową,
mascarpone i znów
owocami.Gotowe ciasto wykańczamy
polewą czekoladową (podgrzewamy w kąpieli
wodnej śmietankę i
czekoladę aż do rozpuszczenia i dokładnego połaczenia).

