Wykonanie

Ostatnie opakowanie
serka mascarpone z lodówki... na pożegnanie przepyszne ciasto
czekoladowe, mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach z dodatkiem ulubionego
serka, złamane kwaśnymi
malinami... Mmmm... pożarte jeszcze na ciepło... :)Składniki na ciasto:150 g
masła2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
miodu180 g
brązowego cukru2
jajka150 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej25 g
kakao w proszku1/2
gorzkiej czekolady (50 g)Składniki na krem
mascarpone:250 g
serka mascarpone1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
brązowego cukruDodatkowo:200 g
malin2 łyżki
brązowego cukruEwentualnie tabliczka
czekolady gorzkiej i 3 łyżki
śmietanki 18% na polewę.

Wykonanie:Ucieramy
masło z
miodem za pomocą miksera, dodajemy
cukier i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy
mąkę z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z
jajkami.Nas koniec dodajemy
jogurt naturalny i posiekaną
czekoladę - mieszamy łyżką.Do formy o wymiarach 21x21 cm przelewamy ciasto - będzie się wydawało, że jest go niewiele, ale bez obaw - bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W
między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone, tak jak w przypadku Deseru z
pomarańczami i
malinami, mieszamy
sokiem z cytryny i
cukrem, odstawiamy na parę minut, żeby
cukier dokładnie się rozpuścił.
Maliny miksujemy z
cukrem za pomocą blendera lub miksera.Upieczone ciasto studzimy na kratce (wersja idealna ;) my kroiliśmy jeszcze na ciepło :) ), następnie przekrawamy na dwa płaty i przekładamy warstwą
malin,
mascarpone i resztą
malin.Gotowe ciacho wykańczamy przygotowaną
polewą czekoladową (podgrzewamy
śmietankę i rozpuszczamy w niej
czekoladę).Smacznego! :)

Ciacho bierze udział w akcji Domi: