Wykonanie

Mój mąż najchętniej jadłby
mięso i pierogi. Bardzo ciężko jest go przekonać do czegoś nowego, ale jak już zasmakuje, to co jakiś czas się o to upomina :DDziś wypróbowałam tartę z
serem,
cytryną i
porem. Zasmakowała :D Tartę można jest samodzielnie lub jako dodatek np. do barszczu . Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Ot taka uniwersalna
tarta.Składniki na kruche ciasto:225 g
maki pszennej1 łyżeczka
soli150 g zimnego
masła, pokrojone w kostkę1
jajko1/2 łyżeczki otarta
skórki z cytrynySkładniki na tartę:4 duże
pory (ok. 1 kg)25 g
masłalistki z 1 gałązki
tymianku150 ml
śmietany kremówki3 łyżki świeżo startego
parmezanuskórka z 1
cytryny1 łyżka
soku z cytryny100 g
sera pleśniowego, typu gorgonzola1
jajkoKruche ciasto:
Mąkę,
sól, pokrojone
masło,
jajko, otarta
skórka z cytryny i 4 łyżki zimnej
wody dobrze i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie wydawać się zbyt suche, dolać dodatkowe 1-2 łyżki zimnej
wody. Ciasto powinno zostać kruche, nie może być wilgotne). Formować z ciasta kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
Tarta:
Pory obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówki, umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozpuścić
masło, dodać
pory,
tymianek, doprawić
solą oraz
pieprzem. Przykryć patelnię i smażyć na średnim ogniu 8-10 min, co pewien czas mieszając, aż
por będzie miękki, ale się nie zrumieni. Następnie należy zdjąć pokrywkę i smażyć na dużym ogniu, aby z warzywa wyparowała niemal cała wilgoć.
pory przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę,
parmezan, skórkę i
sok z cytryny oraz 3/4
sera należy wymieszać z
porem. Doprawić do smaku i wmieszać
jajko.Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką. Formę to tary (ja użyłam formy o średnicy 28 cm) wysmarować
masłem, wyłożyć
ciastem, nakłuć widelcem. Rozłożyć farsz z
porem i
serem na cieście. Na wierzch farszu pokruszyć resztę
sera.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 15 min. Po czym zmniejszyć temperaturę do 180 °C i piec 10-15 min, aż ciasto się zrumieni na złotobrązowo. Przed pokrojeniem i podaniem ciasto odstawić do ostygnięcia na 5 min.Smacznego :)Źródło przepisu: Gordon
Ramsay "Szef kuchni po godzinach"