ßßß
Pączki Hiszpańskie / Pączki WiedeńskieSkładniki:250 ml wody100 g masła200 g mąki pszennejszczypta soli4 jajkaLukier:cukier pudersok z cytryny
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp przesianą mąkę. Mieszaj energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstaw do wystygnięcia.
Na papierze do pieczenia lub pergaminie narysuj kółka (na przykład obrysowując szklankę), zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Następnie wytnij z papieru kwadraty, tak żeby na każdym było jedno kółko. Każdy kwadrat posmaruj olejem.
Do wystudzonego ciasta dodawaj kolejno jajka po każdym dokładnie miksując.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i używając tylki z gwiazdką, wyciskaj koła na wyciętych wcześniej kwadratach.
Pączki wkładaj na rozgrzany olej papierkiem do góry. Po około minucie zdejmij papierek - powinien łatwo odejść. Smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone pączki polej lukrem (cukier puder utrzyj z gorącym skokiem z cytryny).SMACZNEGO!




źródło: przepis własny