ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Z mieszanki 2 przepisów i mojej inwencji wyszedł bardzo smaczny mazurek.
Składniki na kruchy spód:
300 g mąki orkiszowej chlebowej
200 g masła
100 g cukru
2 łyżki śmietany 18%
9 g soli
żółtko
Składniki na wierzch:
400 g czekolady
100 g cukru
200 ml śmietany 30%
szczypta soli
migdały do przybrania
Składniki na zalewę z winogronami:
wyciśnięty sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki curry
mała gałązka świeżej mięty
2 łyżeczki cukru pudru
Kruchy spód:
Masło posiekać z mąką cukrem i solą. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 min.
Rozwałkować ciasto na podsypanej mąka stolnicy. Włożyć do wysmarowanej masłem formy (37 cm x 24 cm), ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolą celem obciążenia ciasta.
Piec 15 min w temperaturze 2 00 ° C.
Winogrona w zalewie:
Sok z cytryny zagotować z cukrem, curry, gałązką mięty i wypestkowanymi winogronami. Odstawić do ostygnięcia. Przecedzić.
Mazurek:
Zagotować śmietanę z cukrem i szczyptą soli, dodać pokruszoną czekoladę. Ściągnąć z ognia i rozpuścić ciągle mieszając.
Czekoladową masę wylać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać nożem i udekorować migdałami i winogronami z zalewy.
Zalewę podawać osobno do polania kawałka mazurka.
Smacznego :)
Inspiracje przepisu: "Kuchnia polska na wszystkie okazje. Potrawy wielkanocne", Mazurek Agnieszki Buch z Top Chef'a.
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/05/mazurek-czekoladowy.html