Wykonanie

Z mieszanki 2 przepisów i mojej inwencji wyszedł bardzo smaczny mazurek.Składniki na kruchy spód:300 g
mąki orkiszowej chlebowej200 g
masła100 g
cukru2 łyżki
śmietany 18%9 g
soliżółtkoSkładniki na wierzch:400 g
czekolady100 g
cukru200 ml
śmietany 30%szczypta
solimigdały do przybraniaSkładniki na zalewę z
winogronami:wyciśnięty sok z 1
cytryny1/2 łyżeczki
currymała gałązka świeżej
mięty2 łyżeczki
cukru pudruKruchy spód:
Masło posiekać z
mąką cukrem i
solą. Dodać
żółtko,
śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 min.Rozwałkować ciasto na podsypanej
mąka stolnicy. Włożyć do wysmarowanej
masłem formy (37 cm x 24 cm), ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać
fasolą celem obciążenia ciasta.Piec 15 min w temperaturze 2 00 ° C.
Winogrona w zalewie:
Sok z cytryny zagotować z
cukrem,
curry, gałązką
mięty i wypestkowanymi
winogronami. Odstawić do ostygnięcia. Przecedzić.Mazurek:Zagotować
śmietanę z
cukrem i szczyptą
soli, dodać pokruszoną
czekoladę. Ściągnąć z ognia i rozpuścić ciągle mieszając.
Czekoladową masę wylać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać nożem i udekorować
migdałami i
winogronami z zalewy.Zalewę podawać osobno do polania kawałka mazurka.Smacznego :)Inspiracje przepisu: "Kuchnia polska na wszystkie okazje. Potrawy wielkanocne", Mazurek Agnieszki Buch z Top Chef'a.