ßßß Cookit - przepis na Bigos ze śliwkami wędzonymi i prawdziwkami

Bigos ze śliwkami wędzonymi i prawdziwkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 kg kapust kwaszonej
500 g kapusty słodkiej
300 g boczku wędzonego
300 g wiejskiej kiełbasy czosnkowej
300 g karkówki z dzika (ja użyłam karkówkę wieprzową)
100 g prawdziwków suszonych
100 g śliwek wędzonych
700 ml wytrawnego czerwonego wina
4 cebule
6 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 winne jabłka
1 łyżka kminku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
Umytą słodką i odciśniętą kwaśną kapustę (jeżeli jest za kwaśna, należy ją przepłukać zimną wodą) kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (na dno garnka wsadzamy skórę od słoniny). Namoczone wcześniej w wodzie grzyby kroimy w paski i dodajemy do kapusty razem z wypestkowanymi śliwkami. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i karkówkę przysmażamy z cebulą na patelni, aż się zarumienią, i wrzucamy do garnka z bigosem. Dodajemy wino i jabłka. Gotujemy powolutku przez ok. 2 godziny, aż kapusta będzie miękka.
Źródło przepisu: "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/05/bigos-ze-sliwkami-wedzonymi-i.html