ßßß
Składniki:2 kg kapust kwaszonej500 g kapusty słodkiej300 g boczku wędzonego300 g wiejskiej kiełbasy czosnkowej300 g karkówki z dzika (ja użyłam karkówkę wieprzową)100 g prawdziwków suszonych100 g śliwek wędzonych700 ml wytrawnego czerwonego wina4 cebule6 ziaren jałowca4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego4 winne jabłka1 łyżka kminku1 łyżka majerankusól, pieprz do smakuUmytą słodką i odciśniętą kwaśną kapustę (jeżeli jest za kwaśna, należy ją przepłukać zimną wodą) kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (na dno garnka wsadzamy skórę od słoniny). Namoczone wcześniej w wodzie grzyby kroimy w paski i dodajemy do kapusty razem z wypestkowanymi śliwkami. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i karkówkę przysmażamy z cebulą na patelni, aż się zarumienią, i wrzucamy do garnka z bigosem. Dodajemy wino i jabłka. Gotujemy powolutku przez ok. 2 godziny, aż kapusta będzie miękka.Źródło przepisu: "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler"