ßßß
Cookit - przepis na Bigos ze śliwkami wędzonymi i prawdziwkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Bigos ze śliwkami wędzonymi i prawdziwkami
Składniki
Kapusta kiszona
Kapusty słodkiej
Boczek wędzony
Kiełbasa czosnkowa
Karkówka
Karkówka wieprzowa
Suszone prawdziwki
Śliwki
Wino czerwone wytrawne
Cebula
Ziele angielskie
Liść laurowy
Koncentrat pomidorowy
Wino
Jabłko
Kminek
Majeranek
Sól
Pieprz
Magi
Wykonanie
Składniki:2 kg
kapust kwaszonej
500 g
kapusty słodkiej
300 g
boczku wędzonego
300 g wiejskiej
kiełbasy czosnkowej
300 g
karkówki
z dzika (ja użyłam
karkówkę wieprzową
)100 g
prawdziwków suszonych
100 g
śliwek
wędzonych700 ml
wytrawnego czerwonego wina
4
cebule
6 ziaren jałowca4 ziarna
ziela angielskiego
3
liście laurowe
2 łyżki
koncentratu pomidorowego
4
winne
jabłka
1 łyżka
kminku
1 łyżka
majeranku
sól
,
pieprz
do smakuUmytą słodką i odciśniętą kwaśną
kapustę
(jeżeli jest za kwaśna, należy ją przepłukać zimną
wodą
) kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością
wody
(na dno garnka wsadzamy skórę od
słoniny
). Namoczone wcześniej w wodzie
grzyby
kroimy w paski i dodajemy do
kapusty
razem z wypestkowanymi
śliwkami
. Dodajemy
przyprawy
i koncentrat. Pokrojony w kostkę
boczek
,
kiełbasę
i
karkówkę
przysmażamy z
cebulą
na patelni, aż się zarumienią, i wrzucamy do garnka z bigosem. Dodajemy
wino
i
jabłka
. Gotujemy powolutku przez ok. 2 godziny, aż
kapusta
będzie miękka.Źródło przepisu: "Kuchenne rewolucje. Przepisy
Magdy
Gessler"
Źródło:
http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/05/bigos-ze-sliwkami-wedzonymi-i.html
Przepisy powiązane
Bigos
Bigos
Bigos
Bigos
Bigos
Składniki powiązane (0)