ßßß Cookit - przepis na Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem. Pasta jest bardzo smakowita i ma powstaje z kilku składników, więc nietrudnym okazało się jej przygotowanie w domowych warunkach.
Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką.
Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz jako dodatek do naleśników lub makaronu.
Składniki:
1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
8-10 suszonych pomidorów w oleju
1-2 łyżeczki płynnego miodu
1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
ew. 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki listków świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
ew. zimna woda (przegotowana) lub olej (zalewa z suszonych pomidorów)
sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona do smaku
Przygotowanie:
Pestki słonecznika moczyć przez kilka godzin np przez noc. Czas moczenia słonecznika można skrócić do 1,5 godziny, jeśli zaleje się go wrzątkiem.
Następnie słonecznik odcedzić i przepłukać na sicie.
W malakserze umieścić odcedzone pestki słonecznika, suszone pomidory, listki bazylii, obranego ze skóry i pestek pomidora oraz po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Wymienione składniki miksuję na gładką masę.
Do pasty dodaję miód, koncentrat pomidorowy (ponieważ lubię gdy pasta jest kwaskowa) i przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami. Ponownie miksuję
Jeśli pasta jest zbyt sucha, aby smarować nią pieczywo, dodaję do miksowanej masy po łyżce wody lub oleju z pomidorów.
Pastę słonecznikową przełożyć do słoiczków, przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień.
Pasta słonecznikowa łatwo się psuje, więc jeśli planujesz przechowywać ją dłużej niż tydzień, należy ją zapasteryzować.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/02/pasta-sonecznikowa-z-suszonymi.html