ßßß

Składniki:1 szklanka łuskanych pestek słonecznika8-10 suszonych pomidorów w oleju1-2 łyżeczki płynnego miodu1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)ew. 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego1/3 szklanki listków świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonego oreganoew. zimna woda (przegotowana) lub olej (zalewa z suszonych pomidorów)sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona do smakuPrzygotowanie:Pestki słonecznika moczyć przez kilka godzin np przez noc. Czas moczenia słonecznika można skrócić do 1,5 godziny, jeśli zaleje się go wrzątkiem.Następnie słonecznik odcedzić i przepłukać na sicie.W malakserze umieścić odcedzone pestki słonecznika, suszone pomidory, listki bazylii, obranego ze skóry i pestek pomidora oraz po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Wymienione składniki miksuję na gładką masę.Do pasty dodaję miód, koncentrat pomidorowy (ponieważ lubię gdy pasta jest kwaskowa) i przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami. Ponownie miksujęJeśli pasta jest zbyt sucha, aby smarować nią pieczywo, dodaję do miksowanej masy po łyżce wody lub oleju z pomidorów.Pastę słonecznikową przełożyć do słoiczków, przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień.Pasta słonecznikowa łatwo się psuje, więc jeśli planujesz przechowywać ją dłużej niż tydzień, należy ją zapasteryzować.Smacznego