ßßß
Składniki:1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz)2 duże marchewki2 duże pietruszki1/4 bulwy selera1 duża cebula100 g masła2 jajka eko3/4 szklanki płatków jaglanych lub bułki tartejsól, pieprz do smakuwywar do parzenia ryby : 6 szklanek wody, 1 mała cebula, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, kilka gałązek koperku, sól do smakuPrzygotowanie:Składniki na wywar zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, a następnie posolić do smaku.Przecedzić wywar przez sito, czysty wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum.W garnku z gorącym wywarem układać po kilka kawałków ryby. J eśli używacie mrożonych płatów, należy je przed parzeniem rozmrozić.Ryba nie powinna się gotować tylko parzyć ok. 8-10 minut.Za pomocą łyżki cedzakowej wykładać rybę na sito, do odsączenia i wystudzenia.Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z masłem, przyprawić solą i pieprzem.Wystudzoną rybę i warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.Do zmielonych produktów dodać jajka i płatki jaglane.Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Masę pasztetową przełożyć do foremek, wierzch pasztetu wygładzić, posmarować olejem i posypać ziarenkami kolorowego pieprzu.Pasztet piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż jego wierzch się lekko zrumieni.Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić pasztet w foremce, aż wystygnie.Smacznego