Wykonanie
Jestem fanką zup, szczególnie takich, które szybko się gotują i nie wymagają wielu przygotowań i produktów. Jeśli się postaram zupa
pieczarkową gotuję w kilkanaście minut, a to całkiem dobry czas biorąc pod uwagę, że mały głodomór czeka na obiad po powrocie ze szkoły. Nie dodaję do zupy
ziemniaków, bo to wydłuża czas gotowania, a ta zupa ma być ekspresowa;)Zupę można wzbogacić, dodając
marchewkę i
pietruszkę. Warzywa trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do podsmażanych
pieczarek.Jeśli zupę będą jadły dzieci, które nie chcą jeść warzyw lub
pieczarek, to można ją zmiksować. Zupa będzie miała przyjemną aksamitną konsystencję i nie trzeba jej zagęszczać
mąką.Ta zupa pieczarkowa ma bardzo delikatny smak, a niewielki dodatek
masła sprawia, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem drugiej porcji.


Składniki:30 dkg
pieczarek10 cm kawałek
pora (jasnozielona część
pora)6 szklanek
bulionu drobiowego (1 szkl.= 250 ml)1 łyżka
masła klarowanego (lub zwykłego
masła)1/2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
mąki2 łyżki
śmietany do zupy (18%)kilka gałązek
zieleniny do zupy -
koperek,
pietruszka1/3 łyżeczki mielonej
kolendry (to mój ulubiony dodatek do
pieczarek)
sól,
pieprz do smakudrobny
makaron jajeczny do podania wraz z zupąIlości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek.Przygotowanie:
Pieczarki umyć i drobno posiekać.
Pora również drobno posiekać.W garnku rozgrzać
masło, dodać
pieczarki i
pora, lekko posolić.Smażyć kilka minut, aż
pieczarki i
por będą lekko zrumienione.Dodać
bulion i
cukier, gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.W miseczce wymieszać
mąkę z 4 łyżkami
wody, a następnie dodać
śmietanę i
kolendrę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek
mąki.Do miseczki z
mąką i
śmietaną dodać kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać i dodać do garnka z zupą.Zupę gotować jeszcze 2 minuty, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Zupę podawać z
makaronem, posypaną
zieleniną.Smacznego