ßßß

Składniki:30 dkg pieczarek10 cm kawałek pora (jasnozielona część pora)6 szklanek bulionu drobiowego (1 szkl.= 250 ml)1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego masła)1/2 łyżki brązowego cukru1 łyżka mąki2 łyżki śmietany do zupy (18%)kilka gałązek zieleniny do zupy - koperek, pietruszka1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek)sól, pieprz do smakudrobny makaron jajeczny do podania wraz z zupąIlości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek.Przygotowanie:Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać.W garnku rozgrzać masło, dodać pieczarki i pora, lekko posolić.Smażyć kilka minut, aż pieczarki i por będą lekko zrumienione.Dodać bulion i cukier, gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.W miseczce wymieszać mąkę z 4 łyżkami wody, a następnie dodać śmietanę i kolendrę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek mąki.Do miseczki z mąką i śmietaną dodać kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać i dodać do garnka z zupą.Zupę gotować jeszcze 2 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.Zupę podawać z makaronem, posypaną zieleniną.Smacznego