ßßß
Składniki:1 kg młodych buraków1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego2 ugotowane marchewki (z bulionu)2 łodygi (pałki) selera naciowego3 ząbki czosnkulistki z kilku gałązek świeżego tymiankusól, papryka w proszku - do smakuocet balsamiczny lub sok z cytryny do smakukawałek sera fetaPrzygotowanie:Buraki umyć, ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać szklankę wody, blaszkę szczelnie przykryć folią aluminiową. Buraki piec do miękkości ok. 1 godz. i 20 min., w temp. 200 stopni.Po wystudzeniu obrać buraki ze skórki i pokroić w kostkę.W benderze zmiksować na gładką masę: buraki, marchewki, selera naciowego (obranego z włókien), czosnek, tymianek.Zmiksowane warzywa rozpro wadzić bulionem, do uzyskania kremu.Zupę doprawic solą, papryką, octem balsamicznymZagotować zupę przez chwilę, ale nie gotować dłużej.Przed podaniem dodać pokruszony ser feta i listki botwinki.SmacznegoJeśli lubisz potrawy z buraków, może zainteresują Cię:BotwinkaSos rosyjski na zimnoGravlax a la tuńczykSałatka śledziowa z burakamiKwas z buraków