Wykonanie
Krem z
młodych, pieczonych
buraków to kolejna potrawa, którą warto przygotować w sezonie nowalijkowym.
Buraki są teraz najsmaczniejsze i nie mają jeszcze specyficznego ziemistego posmaku. Dzięki upieczeniu
buraków, zupa zachowa pełnię wartości odżywczych i będzie miała piękny kolor. Krem z
buraczków mojego pomysłu ma słodko-kwaśny smak, z wyraźną nutą
selera i
tymianku.
Słodycz zupy przełamuje dodatek
sera feta.

Składniki:1 kg
młodych buraków1 litr
bulionu warzywnego lub drobiowego2 ugotowane
marchewki (z
bulionu)2 łodygi (pałki)
selera naciowego3 ząbki
czosnkulistki z kilku gałązek świeżego
tymiankusól,
papryka w proszku - do smaku
ocet balsamiczny lub
sok z cytryny do smakukawałek
sera fetaPrzygotowanie:
Buraki umyć, ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać szklankę
wody, blaszkę szczelnie przykryć folią aluminiową.
Buraki piec do miękkości ok. 1 godz. i 20 min., w temp. 200 stopni.Po wystudzeniu obrać
buraki ze skórki i pokroić w kostkę.W benderze zmiksować na gładką masę:
buraki,
marchewki,
selera naciowego (obranego z włókien),
czosnek,
tymianek.Zmiksowane warzywa rozpro wadzić
bulionem, do uzyskania kremu.Zupę doprawic
solą,
papryką,
octem balsamicznymZagotować zupę przez chwilę, ale nie gotować dłużej.Przed podaniem dodać pokruszony
ser feta i listki
botwinki.SmacznegoJeśli lubisz potrawy z
buraków, może zainteresują Cię:
BotwinkaSos rosyjski na zimnoGravlax a la
tuńczykSałatka śledziowa z
burakamiKwas z
buraków