Wykonanie
Krem z pieczonych warzyw można użyć na różne sposoby: jako dodatek do
pieczywa,
sosów lub sos do
makaronu. Pieczenie sprawia, że warzywa karmelizują się, są słodkie i wyjątkowo smaczne.Składniki:3
marchewki2
pietruszki1
bakłażan1
cukinia1
czerwona papryka2
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
oleju rzepakowego lub
ryżowego1/2 szklanki
wodysól,
tymianek lub
oregano - do smakuPrzygotowanie:Warzywa obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę.Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia, posolić, oprószyć
ziołami, polać
olejem, następnie dokładnie wymieszać.Dodać
wodę i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec (ok. 25 min.) do czasu aż warzywa będą bardzo miękkie i zrumienione.Do upieczonych warzyw dodać
koncentrat pomidorowy i zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie potrzeba przyprawić do smaku.Krem z warzyw przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce przez kilka dni.Smacznego