ßßß
Składniki:1/2 litra wywaru z suszonych grzybów (ugotowany z 1 litra wody i 2 garści suszonych grzybów)1 litr bulionu warzywnego (ugotowany z 2 marchewek, 1 pietruszki, 1/2 małego selera)9 małych śliwek wędzonych (średnio 3 na każde 1/2 litra zupy)2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarenka czarnego pieprzu1-2 łyżeczki cukru trzcinowegosól, sos sojowy do smakuPrzygotowanie:Ugotować wywar z suszonych grzybów .Ugotować bulion warzywny, po wystudzeniu wyjąć z niego warzywa.Do bulionu warzywnego dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, śliwki - gotować 15 minut na małym ogniu.Dodać 3/4 wywaru z grzybów i sprawdzić smak zupy. Może się okazać, że dodanie takiej ilość wywaru daje zadowalający efekt smakowy. Mocny wywar z grzybów jest trochę gorzki, więc należy postępować z nim ostrożnie:)Gotować 15 minut, doprawić do smaku solą, cukrem i ewentualnie sosem sojowym .Po ugotowaniu pozostawić zupę pod przykryciem ok. 30 minut, następnie przecedzić.SmacznegoPrzepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013