ßßß Cookit - przepis na Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką

Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką

nazwa

Wykonanie

Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką może być podana z makaronem, z uszkami lub samodzielnie do popijania pierogów, pasztecików. Do ugotowania tej zupy użyłam wywaru z grzybów, który został z przygotowania grzybów w cieście piwnym .
Składniki:
1/2 litra wywaru z suszonych grzybów (ugotowany z 1 litra wody i 2 garści suszonych grzybów)
1 litr bulionu warzywnego (ugotowany z 2 marchewek, 1 pietruszki, 1/2 małego selera)
9 małych śliwek wędzonych (średnio 3 na każde 1/2 litra zupy)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól, sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Ugotować wywar z suszonych grzybów .
Ugotować bulion warzywny, po wystudzeniu wyjąć z niego warzywa.
Do bulionu warzywnego dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, śliwki - gotować 15 minut na małym ogniu.
Dodać 3/4 wywaru z grzybów i sprawdzić smak zupy. Może się okazać, że dodanie takiej ilość wywaru daje zadowalający efekt smakowy. Mocny wywar z grzybów jest trochę gorzki, więc należy postępować z nim ostrożnie:)
Gotować 15 minut, doprawić do smaku solą, cukrem i ewentualnie sosem sojowym .
Po ugotowaniu pozostawić zupę pod przykryciem ok. 30 minut, następnie przecedzić.
Smacznego
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/czysta-zupa-grzybowa-z-wedzona-sliwka.html