Wykonanie
Czysta zupa grzybowa z wędzoną
śliwką może być podana z
makaronem, z uszkami lub samodzielnie do popijania pierogów, pasztecików. Do ugotowania tej zupy użyłam
wywaru z
grzybów, który został z przygotowania
grzybów w cieście piwnym .

Składniki:1/2 litra
wywaru z
suszonych grzybów (ugotowany z 1 litra
wody i 2 garści
suszonych grzybów)1 litr
bulionu warzywnego (ugotowany z 2
marchewek, 1
pietruszki, 1/2 małego
selera)9 małych
śliwek wędzonych (średnio 3 na każde 1/2 litra zupy)2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego4 ziarenka
czarnego pieprzu1-2 łyżeczki
cukru trzcinowegosól,
sos sojowy do smakuPrzygotowanie:Ugotować
wywar z
suszonych grzybów .Ugotować
bulion warzywny, po wystudzeniu wyjąć z niego warzywa.Do
bulionu warzywnego dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
śliwki - gotować 15 minut na małym ogniu.Dodać 3/4
wywaru z
grzybów i sprawdzić smak zupy. Może się okazać, że dodanie takiej ilość
wywaru daje zadowalający efekt smakowy. Mocny
wywar z
grzybów jest trochę gorzki, więc należy postępować z nim ostrożnie:)Gotować 15 minut, doprawić do smaku
solą,
cukrem i ewentualnie
sosem sojowym .Po ugotowaniu pozostawić zupę pod przykryciem ok. 30 minut, następnie przecedzić.SmacznegoPrzepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013