ßßß Cookit - przepis na Bakłażan i papryka z pastą orzechową

Bakłażan i papryka z pastą orzechową

nazwa

Wykonanie

Bakłażany z pastą orzechową, to klasyczne danie kuchni gruzińskiej. Podobny przepis znalazłam wśród dań kuchni armeńskiej. Przygotowując dzisiejsze danie korzystałam z przepisów obu kuchni, aby było sprawiedliwie nazwę je przystawką kuchni kaukaskiej.
Danie jest pracochłonne i tylko ciekawość nowych smaków motywowała mnie, żeby je dokończyć. Warto było się namęczyć, roladki mają wyjątkowy smak - grillowane warzywa z orzechowo-śmietankowym wnętrzem.
Składniki:
2 bakłażany
3 papryki (czerwona, żółta)
sól do bakłażanów
olej rzepakowy do bakłażanów
1 szklanka orzechów orzechów włoskich
200 g fety
kilka jogurtu naturalnego
2-3 łyżki octu jabłkowego
1,5 łyżeczki kolendry mielonej
1,5 łyżeczki kozieradki mielonej
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry bakłażana posolić z obu stron i odłożyć na sito.
Po ½ godz. ułożyć bakłażany na ręczniku papierowym, aby zetrzeć gorzki sok.
Osuszone bakłażany grillować na posmarowanej olejem patelni grillowej. Obsmażać z obu stron, do miękkości.
Papryki naciąć przy szypułce, aby nie popękały w piekarniku. Nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni, ułożyć papryki na blaszce do pieczenia, piec do miękkości.
Upieczone papryki przełożyć do miski i szczelnie zakryć ją folią spożywczą. Pozostawić do wystudzenia.
Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Przygotowanie pasty z orzechów włoskich
Orzechy rozdrobnić w blenderze na drobną kaszkę.
Dodać kolendrę i kozieradkę .
Fetę rozgnieść widelcem, dodać orzechy z przyprawami.
Do masy orzechowo-serowej dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Masa będzie zbyt gęsta, aby dobrze ją wymieszać, dlatego należy dodawać po łyżce jogurtu naturalnego i mieszać.
Ważne jest, aby dodawać jogurt stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Jeśli dodamy zbyt dużo jogurtu, pasta będzie wypływać z warzyw. Zwracam również uwagę, że do pasty nie dodaję soli, feta jest wystarczająco słona.
Dodać ocet jabłkowy, dokładnie wymieszać.
Wstawić pastę na ½ godziny do lodówki, aby stężała.
Schłodzoną pastę nakładać na plastry bakłażanów i zwijać je w ruloniki.
Identycznie postąpić z paprykami.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Podawać udekorowane kolendrą lub natką pietruszki, można skropić oliwą z oliwek.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/bakazan-i-papryka-z-pasta-orzechowa.html