ßßß
Składniki:2 bakłażany3 papryki (czerwona, żółta)sól do bakłażanówolej rzepakowy do bakłażanów1 szklanka orzechów orzechów włoskich200 g fetykilka jogurtu naturalnego2-3 łyżki octu jabłkowego1,5 łyżeczki kolendry mielonej1,5 łyżeczki kozieradki mielonej2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry bakłażana posolić z obu stron i odłożyć na sito.Po ½ godz. ułożyć bakłażany na ręczniku papierowym, aby zetrzeć gorzki sok.Osuszone bakłażany grillować na posmarowanej olejem patelni grillowej. Obsmażać z obu stron, do miękkości.Papryki naciąć przy szypułce, aby nie popękały w piekarniku. Nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni, ułożyć papryki na blaszce do pieczenia, piec do miękkości.Upieczone papryki przełożyć do miski i szczelnie zakryć ją folią spożywczą. Pozostawić do wystudzenia.Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić wzdłuż na ćwiartki.Przygotowanie pasty z orzechów włoskichOrzechy rozdrobnić w blenderze na drobną kaszkę.Dodać kolendrę i kozieradkę .Fetę rozgnieść widelcem, dodać orzechy z przyprawami.Do masy orzechowo-serowej dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Masa będzie zbyt gęsta, aby dobrze ją wymieszać, dlatego należy dodawać po łyżce jogurtu naturalnego i mieszać.Ważne jest, aby dodawać jogurt stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Jeśli dodamy zbyt dużo jogurtu, pasta będzie wypływać z warzyw. Zwracam również uwagę, że do pasty nie dodaję soli, feta jest wystarczająco słona.Dodać ocet jabłkowy, dokładnie wymieszać.Wstawić pastę na ½ godziny do lodówki, aby stężała.Schłodzoną pastę nakładać na plastry bakłażanów i zwijać je w ruloniki.Identycznie postąpić z paprykami.Wstawić do lodówki do schłodzenia.Podawać udekorowane kolendrą lub natką pietruszki, można skropić oliwą z oliwek.Smacznego