Wykonanie
Bakłażany z pastą
orzechową, to klasyczne danie kuchni gruzińskiej. Podobny przepis znalazłam wśród dań kuchni armeńskiej. Przygotowując dzisiejsze danie korzystałam z przepisów obu kuchni, aby było sprawiedliwie nazwę je przystawką kuchni kaukaskiej.Danie jest pracochłonne i tylko ciekawość nowych smaków motywowała mnie, żeby je dokończyć. Warto było się namęczyć, roladki mają wyjątkowy smak - grillowane warzywa z
orzechowo-
śmietankowym wnętrzem.

Składniki:2
bakłażany3
papryki (czerwona, żółta)
sól do
bakłażanówolej rzepakowy do
bakłażanów1 szklanka
orzechów orzechów włoskich200 g
fetykilka
jogurtu naturalnego2-3 łyżki
octu jabłkowego1,5 łyżeczki
kolendry mielonej1,5 łyżeczki
kozieradki mielonej2 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry
bakłażana posolić z obu stron i odłożyć na sito.Po ½ godz. ułożyć
bakłażany na ręczniku papierowym, aby zetrzeć gorzki sok.Osuszone
bakłażany grillować na posmarowanej
olejem patelni grillowej. Obsmażać z obu stron, do miękkości.
Papryki naciąć przy szypułce, aby nie popękały w piekarniku. Nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni, ułożyć
papryki na blaszce do pieczenia, piec do miękkości.Upieczone
papryki przełożyć do miski i szczelnie zakryć ją folią spożywczą. Pozostawić do wystudzenia.
Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić wzdłuż na ćwiartki.Przygotowanie pasty z
orzechów włoskichOrzechy rozdrobnić w blenderze na drobną
kaszkę.Dodać
kolendrę i
kozieradkę .
Fetę rozgnieść widelcem, dodać
orzechy z
przyprawami.Do masy
orzechowo-serowej dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę.Masa będzie zbyt gęsta, aby dobrze ją wymieszać, dlatego należy dodawać po łyżce
jogurtu naturalnego i mieszać.Ważne jest, aby dodawać
jogurt stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Jeśli dodamy zbyt dużo
jogurtu, pasta będzie wypływać z warzyw. Zwracam również uwagę, że do pasty nie dodaję
soli,
feta jest wystarczająco słona.Dodać
ocet jabłkowy, dokładnie wymieszać.Wstawić pastę na ½ godziny do lodówki, aby stężała.Schłodzoną pastę nakładać na plastry
bakłażanów i zwijać je w ruloniki.Identycznie postąpić z
paprykami.Wstawić do lodówki do schłodzenia.Podawać udekorowane
kolendrą lub
natką pietruszki, można skropić
oliwą z oliwek.Smacznego