Wykonanie

Dzisiejsza zapiekanka powstała zupełnie nie
planowo ,
planu ani pomysłu na obiad nie miałam wcale, a jeść trzeba i rodzinkę nakarmić :) Po otworzeniu lodówki okazało się,że jest w niej i
kiełbasa i
boczek a nawet
pieczarki i
papryka :) W pierwszej chwili pomyślałam o ziemniakach, ale za dużo czasu zajmuje ich obieranie, więc padło na
makaron. I dobrze się stało bo wyszła bardzo smaczna i pożywna zapiekanka, świetna i na obiad i na kolację. Polecam :)Składniki ( dla 3-4 osób )- 30 dkg
makaronu ja miałam świderki- 30 dkg
pieczarek- 20 dkg
cienkiej kiełbasy- 10 dkg
boczku ( wędzony lub parzony )- 1
papryka czerwona- 100 ml
śmietany 12%, 200 ml
mleka- 2
jajka- 15-20 dkg
sera żółtego-
sól,
pieprz,
czosnek mielony,
majeranek,
papryka mielonaWykonanie
Makaron gotuję w osolonej wodzie trochę krócej niż podano na opakowaniu, odcedzam.
Boczek,
kiełbasę i
paprykę kroję w kostkę,
pieczarki w grubsze plastry. Na patelni podsmażam najpierw
boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodaję do
boczku kiełbasę,
pieczarki i
paprykę, chwilkę smażę. Odcedzony
makaron przekładam z powrotem do garnka , w którym sie gotował, do
makaronu dodaję zawartość z patelni, doprawiam
solą,
pieprzem,
majerankiem,
czosnkiem i
papryką, Dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanego odrobiną
oleju naczynia żaroodpornego.W małym garnuszku roztrzepuję
jajka z
mlekiem,
śmietaną i szczyptą
soli i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę.
Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję wierzch zapiekanki.Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 40 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę aby
ser się ładnie zrumienił. Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć i dopiero wtedy nakładam na talerze.Smacznego :)




