Wykonanie

Duszone plastry z
łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o
łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na
indyka,
kurczaka i
karkówkę czy
schab, a przecież
łopatka to bardzo delikatne
mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy
kaszy. Polecam :)Składniki- 1 kg.
łopatki wieprzowej- 1 duża
cebulaMarynata-
czosnek mielony, domowa
wegeta,
papryka czerwona mielona,
majeranek,
kminek mielony,
sos sojowy,- 1/3 szklanki
olejuDodatkowo- 1/3 szklanki
śmietany 18%- 2 łyżki
mąkiWykonanie
Łopatkę kroję w dość grube plastry, pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje wszystkimi
przyprawami składnikami marynaty, zalewam
olejem, mieszam, przykrywam pokrywką i odstawiam do lodówki na całą noc.Po tym czasie plastry
mięsa przekładam do naczynia żaroodpornego, przesypując je uprzednio pokrojoną w półplasterki
cebulą. Tak przygotowane
mięso z
cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z
wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe
mięso.Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości
mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka
razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej
wody.Kiedy
mięso jest już miękkie odkładam go na osobny talerzyk, a powstały sos zagęszczam rozrobioną
śmietaną z
mąką, kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry
mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę.Tak przygotowana
łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z
ziemniakami,
kasza czy
ryżem.Smacznego :)



