Wykonanie

Takie krokiety to świetna propozycja na smaczne danie obiadowe. Farsz
pieczarkowo-jajeczny doskonale współgra z
ciastem naleśnikowym. Tradycyjnie panierowane i usmażone na chrupko pasują niemalże do każdej zupy. Polecam :)Składniki ( na ok.10 sztuk krokietów )CIASTO NALEŚNIKOWE- 2 i 1/2szklanki
mąki- 2 szklanki
mleka- 1 szklanka
wody- 1
jajko- szczypta
soli, szczypta
cukruNADZIENIE- 0,5 kg.
pieczarek- 4
jaja na ugotowane na twardo- 1 surowe
jajo- pęczek zielonej
pietruszki-
sól,
pieprz,
czosnek mielony,
papryka czerwona mielonaDODATKOWO do panierki-
bułka tarta-
jajko-
olej do smażeniaWykonanieWszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż
mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor.
Pieczarki i ugotowane
jajka ścieram na tarce o dużych oczkach.
Pieczarki lekko podsmażam do odparowania
wody, studzę. Do ostudzonych
pieczarek dodaje starte
jajka,
sól,
pieprz,
czosnek,
paprykę, posiekaną
natkę pietruszki, wbijam surowe
jajko. Mieszam aż do połączenia składników. Nakładam po łyżce farszu na naleśnika i składam w prostokąt. Panieruję w
jajku i
bułce tartej. Smażę na
oleju na średnim ogniu do zrumienienia.Smacznego :)