Wykonanie

Dzisiejszy obiad w zasadzie miał wyglądać inaczej, planowałam tradycyjne mielone z
ziemniakami i
brokułami na parze. Ale przypomniało mi się, że kiedyś właśnie z takich składników przygotowałam pyszną zapiekankę. Więc postanowiłam powtórzyć ją dziś i wcale nie żałuję, wyszła naprawdę znakomita.Polecam :)Składniki-
ziemniaki 1 kg-
mięso mielone ( u mnie z
indyka ) 0.5 kg.-
brokuł średniej wielkości-
jajka 2 szt.-
ser żółty 15-20 dkg.-
śmietana 200 ml-
cebulka dymka z
zieleniną-
czosnek 2 ząbki-
sól, czerwona, mielona
papryka,
majeranekWykonanie
Ziemniaki i
brokuła gotuję, każde osobno w lekko osolonej wodzie, al dente,
ziemniaki ok. 10 minut,
brokuła ok. 3-5 minut. Odcedzam i studzę.
Mięso mielone przekładam do miseczki. Do
mięsa dodaję surowe
jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, posiekana
cebulkę wraz z zieloną częścią, doprawiam
solą. Mieszam do połączenia składników.Naczynie żaroodporne smaruję przy pomocy pędzelka
olejem, na spód układam pokrojone w plastry
ziemniaki, posypuje je mieloną
papryką i roztartym
majerankiem,na
ziemniaki rozkładam równo warstwę
mielonego mięsa, na
mięso układam różyczki
brokułów. W miseczce roztrzepuję
jajko ze
śmietaną odrobinę
solę i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę.
Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i wykładam na wierzch zapiekanki. Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 60 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę aby
ser się ładnie zrumienił. Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć i dopiero wtedy nakładam na talerze.Smacznego :)





Ps. Na drugim zdjęciu w tle widoczny mój osobisty pomocnik i degustator :)( a ja go dopiero zauważyłam jak wczytywałam zdjęcia, eh :))