Wykonanie
Fasolka po bretońsku to jedno z ulubionych dań jednogarnkowych mojej rodzinki. Najczęściej gotuję ją właśnie jesienią i zimą. Kiedy syte, gęste potrawy doskonale nas rozgrzewają i zaspokajają głód :)Polecam :)Składniki- duża
fasola jaś 80 dkg.- dobra najlepiej podwędzana
cienka kiełbasa 30 dkg.-
boczek wędzony 30 dkg.-
sól,
czosnek mielony,
majeranek,
kminek mielony,
papryka czerwona mielona-
sos sojowy ciemny,
cebulka prasowana w kostce-
koncentrat pomidorowy-
śmietana 18 %-
mąka ok.3 łyżkiWykonanie
Fasolę dokładnie płuczę, przekładam do dużego garnka zalewam
wodą (
wody raz więcej jak
fasoli ) i moczę ok. 2 godzin. Jeśli jest bardzo sucha to nawet całą noc.Kiedy
fasolka jest namoczona, dodaję ok. pół łyżki
soli i gotuję na wolnym ogniu.
Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki,
boczek w paseczki lub kostkę. Na suchej patelni obsmażąm do wytopienia tłuszczu
boczek z
kiełbasą. Kiedy
fasolka jest w pół miękka, dodaję do niej przesmażony
boczek i
kiełbasę i wszystkie
przyprawy. Gotuję do miękkości. Na końcu dodaję ok. 2- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego i pół kubeczka
śmietany wymieszanego z trzema łyżkami
mąki.Gotuję jeszcze trzy mniuty i danie jest gotowe.Podaję z
pieczywem.Smacznego :)