Wykonanie

Bigos z
patisonów to szybkie, bardzo smaczne, rozgrzewające i sycące typowo jesienne danie. To już mój ostatni przepis w tym sezonie na wykorzystanie
patisonów.. z ogródkowych zbiorów zostały mi ostatnie trzy dość spore osobniki, więc postanowiłam przygotować z nich bigos i nie żałuję. Bigos wyszedł znakomity, z podanych składników powstał całkiem spory garnek... myślałam, że będzie na dwa dni...ale było tak smacznie, że już wszystko znikło :) Polecam :)Składniki- 3 duże
patisony- 40 dkg
pieczarek- 2 pętka cienkiej dobrej
kiełbasy- 20 dkg.
boczku wędzonego- 1 duża
cebula-
sól,
pieprz,
czosnek mielony,
papryka mielona,
majeranek,
kminek mielony,
sos sojowy.- 1-2 łyżki
koncentratu pomidorowegoWykonanie
Boczek i
cebulę kroję w kostkę,
pieczarki i
kiełbasę w półplasterki.
Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję w większa kostkę lub słupki. Na głębokiej patelni rozgrzewam odrobinę
oleju wrzucam
boczek i przesmażam, jak puści trochę tłuszczu i lekko się zrumieni dodaję
kiełbasę, przesmażam, dodaję
pieczarki, przesmażam, dokładam
cebulę, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę, aż
cebula i
pieczarki puszczą sok. Następnie zawartość patelni przekładam do większego garnka, dodaję pokrojone
patisony, dolewam pół szklanki gorącej
wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy
patisony są już prawie miękkie dodaję
koncentrat pomidorowy, doprawiam danie
czosnkiem,
papryka mieloną,
kminkiem mielonym,
majerankiem odrobina
sosu sojowego i
pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę.Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem
pieczywa.Smacznego :)
